Industrie raakt achterop door verkorting werkweek

De Nederlandse industrie heeft de afgelopen jaren terrein verloren op de concurrenten in het buitenland. Nederlandse werknemers werken te kort, de arbeidsproduktiviteit daalt, en de produktieprocessen worden te weinig vernieuwd....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

De produktiviteit van de Nederlandse industrie heeft vooral sinds 1990 een forse deuk opgelopen. Een belangrijke oorzaak de werktijd. De Nederlandse werknemer werkt het minst aantal uren per jaar in de westerse wereld. De daling van de arbeidsduur werd tot 1990 nog gecompenseerd door loonmatiging, maar de forse loonstijgingen in de jaren daarna hebben dat effect teniet gedaan.

Maar zeker zo schadelijk voor de arbeidsproduktiviteit is de relatief geringe bereidheid van de Nederlandse ondernemer om het produktieproces te verbeteren. Moderne produktiemethoden worden hier langzaam en onvolledig ingevoerd.

Zo worden computergestuurde machines in Nederland minder gebruikt dan in andere landen. Bovendien trekt de Nederlandse ondernemer, toch al zuinig met geld voor onderzoek, minder geld uit uit voor onderzoek naar nieuwe produktietechnieken.

Het rapport, dat is gebaseerd op enquêtes bij veertig bedrijven, constateert ook dat de top van Nederlandse bedrijven te weinig communiceert met werknemers op de vloer. Ook dat schaadt de produktiviteit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.