Industrie mag 99,2 mln ton broeikasgas uitstoten

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse industrie mag in de periode 2008-2012 per jaar ongeveer evenveel broeikasgas uitstoten als nu.

Minister Laurens Jan Brinkhorst van Economische Zaken en staatssecretaris Pieter van Geel (Milieu) kennen voor die jaren een vergelijkbare hoeveelheid rechten toe om het broeikasgas CO2 uit te stoten als in de huidige periode, van 2005 tot en met 2007.

Bedrijven kunnen de uitstootrechten verkopen, als ze minder of meer duurzaam produceren. Bedrijven die denken met hun rechten niet toe te komen, kunnen die kopen op de beurs. Greenpeace ziet in de dalende koersen van de afgelopen weken een bewijs te meer, dat de bewindslieden de bedrijven te ruim bedelen.

Brinkhorst wijst erop dat in de nieuwe periode meer bedrijven dan nu emissierechten moeten hebben. Bovendien groeit de economie en dat zal gepaard gaan met een grotere vraag naar emissierechten.

Kyoto

CDA-Tweede Kamerlid Liesbeth Spies toont zich tevreden. Zij verwijst naar een dinsdag gepubliceerd rapport van het Milieu- en Natuurplanbureau. Daarin staat dat het nieuwe zogeheten CO2-allocatieplan de internationale ,,Kyoto-afspraken'' om het broeikasgas terug te dringen binnen bereik brengt.

PvdA-collega Diederik Samsom heeft wel kritiek. De Europese Commissie staat toe, dat maximaal tien procent van de rechten via een veiling aan de bedrijven verkocht kan worden. Samsom ziet graag dat de opbrengst van zo'n veiling gaat naar consumenten, die er door energiebesparing hun voordeel mee kunnen doen. In Nederland zijn de rechten gratis, op ongeveer vier procent na.

Vermindering van rechten

Die vier procent komt beschikbaar door een vermindering van de rechten voor de elektriciteitsbedrijven. Zij moeten het doen met een vermindering van hun rechten met zo'n 15 procent, waarvan een derde wordt doorgesluisd naar de industrie. Hierdoor wordt rechtgezet, dat ze in de huidige periode de waarde van emissierechten, die ze gratis kregen, hebben doorgerekend in de prijzen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden