Industrie betaalt aan 'anti-klimaatlobby'

Amsterdam Een aantal grote Europese energie-intensieve bedrijven heeft geld gedoneerd aan campagnefondsen van Amerikaanse senatoren die klimaatproblemen ontkennen of zich actief verzetten tegen klimaatbeleid. Dat blijkt uit het rapport Think globally, sabotage locally dat het Climate Action Network (CAN) deze week publiceerde.

Het gaat om BASF, Bayer, E.ON, GDF-SUEZ (moederbedrijf van Electrabel) BP en Arcelor-Mittal. De bedrijven doneerden tussen de 78 duizend (BASF) en 4 duizend dollar (E.ON) aan senatoren, onder wie de Republikein James Inhofe die de opwarming van de aarde 'de grootste leugen' noemde die 'ooit op het Amerikaanse volk is losgelaten'. In totaal droegen de concerns 240 duizend dollar bij aan de campagnekassen van klimaatsceptische senatoren. Dat is ongeveer 80 procent van het bedrag dat de bedrijven besteedden aan de Senaatsverkiezingen.


De grootste bijdrage aan één persoon kwam van BASF. Het bedrijf doneerde de Democraat Lincoln Blanche 15 duizend dollar. Blanche verzette zich actief tegen zogenaamde cap and trade-wetgeving die beoogt de CO2-uitstoot van bedrijven te verlagen. Bedrijven moeten in die plannen fors betalen voor extra uitstoot boven het hun toegekende plafond.


Het Duitse E.ON, dat ook actief is op de Nederlandse markt, noemt de verwijten aan haar adres 'absurd'. Volgens het bedrijf gaat het om donaties die medewerkers van het Amerikaanse dochterbedrijf privé hebben gedaan. Een aantal van de andere bedrijven kwam met reacties van vergelijkbare strekking: het gaat om giften van werknemers, die dat doen op eigen initiatief. Hoe die individuele giften aan de verscheidene bedrijven zijn gelinkt, daarop weten veel van de bedrijven het antwoord niet.


Het CAN weet dat wel. Omdat bedrijven volgens de Amerikaanse wet geen directe steun mogen geven aan verkiezingskandidaten in dat land, bestaat de mogelijkheid om dat te doen via zogenoemde Political Action Committees (PAC), vertelt een woordvoerder van het CAN. En in die PAC's zitten niet zomaar wat werknemers, aldus de woordvoerder. 'Daarin zitten alleen werknemers met bestuursfuncties, aandeelhouders en eigenaren van bedrijven. Werknemers die lid zijn van een vakbond is het zelfs verboden om via PAC's geld te storten.'


Wouter Keuning


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden