Indrukwekkend en sober afscheid

De koninklijke familie heeft prins Claus dinsdagmiddag bijgezet in de grafkelder van de Oranjes in de Nieuwe Kerk te Delft tijdens een indrukwekkende, sobere rouwdienst.

De kist met het lichaam van prins Claus werd tijdens het spelen van het Agnus Dei uit het Requiem van Mozart door acht dragers de trappen van de grafkelder binnengebracht. Terwijl een zwart gordijn werd gesloten en de dragers de kist in de tombe bijzetten, worstelde de wachtende koningin Beatrix bovenaan de trap van de tombe met haar emoties.

Daarna daalden Beatrix, de prinsen Willem-Alexander, Johan Friso, Constantijn, de prinsessen Máxima, Laurentien, de vijf zussen van prins Claus en de vriendin van Johan Friso, Mabel Wisse Smit, af in de grafkelder voor een allerlaatste afscheid. Nadat ze was teruggekomen uit de grafkelder, werd de koningin gekust door haar vader, prins Bernhard.

Tijdens de uitvaartdienst hadden dominee Carel ter Linden en theoloog Huub Oosterhuis het woord. Oosterhuis gaf een inkijkje in het geestelijk leven van prins Claus, waarover vrijwel niets bekend was. 'Claus was niet zo'n kerkganger. Het woord god kwam niet over zijn lippen. Iedere dogmatische stelligheid was hem vreemd. Hij had meer vragen dan antwoorden, zoals zoveel buitenkerkelijke christenen. Over mogelijke religieuze ervaringen sprak hij niet', aldus Oosterhuis.

Ontroerend was hoe Oosterhuis vertelde dat hij op de laatste Koninginnedag samen met prins Claus in het AMC naar de televisieuitzending van het bezoek aan Meppel en Hoogeveen had gekeken.

Oosterhuis onthulde dat Claus op zijn ziekbed zei: 'Daar zijn ze, moet je ze zien. Ze doen het goed. En daar stond ik, dat was mijn plaats, naast haar.' 'Hij straalde.' Op dat moment pakten de zoons Johan Friso en Willem-Alexander de handen van hun moeder.

Na afloop van de dienst vond in paleis Noordeinde een dejeuner plaats. Ongeveer 250 gasten konden daar bij binnenkomst koningin Beatrix en haar drie zonen condoleren. Het dejeuner, een buffet zonder tafelschikking, vond plaats in verschillende zalen, met de balzaal als middelpunt. Er werden geen toespraken gehouden.

Om kwart voor tien dinsdagochtend vertrok de lijkkoets vanaf paleis Noordeinde richting Delft. Veertigduizend mensen stonden langs de route. Claus' drie zoons begeleidden in een eigen rijtuig de in paars getooide koets vanaf het paleis, koningin Beatrix sloot aan op de helft van de route in een eigen rijtuig.

In de kerk waren een kleine tweeduizend genodigden. Behalve de koninklijke gasten waren dat onder anderen premier Balkenende en zijn voorgangers Kok, Lubbers en Van Agt. De dienst werd ook bijgewoond door leden van de Eerste en Tweede Kamer, commissarissen van de koningin en burgemeesters. Onder de prominenten waren Harry Mulisch, de weduwe van Freddie Heineken, de directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam Rudi Fuchs en de Duitse uroloog-chirurg R. Tauber. Hij is een jeugdvriend van de prins en heeft hem behandeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden