Indonesische regering stelt onverwacht leider vakbond in vrijheid

De vorig jaar tot vier jaar gevangenis veroordeelde leider van de onafhankelijke Indonesische vakcentrale SBSI, Muchtar Pakpahan, is vrijdag in Medan (noord-Sumatra) onverwacht op vrije voeten gesteld....

Van onze buitenlandredactie

AMSTERDAM

De Indonesische regering heeft geen reden voor Pakpahans vervroegde vrijlating gegeven. Maar mogelijk heeft die te maken met het aanstaande congres, in juni in Genève, van de Internationale Arbeidsorganisatie van de VN, ILO.

Die organisatie deed in april een oproep aan de Indonesische regering de SBSI te erkennen en de veroordeling van vakbondsleden, onder wie Pakpahan, ongedaan te maken. Erkenning van de SBSI is tot dusver uitgebleven. De enige door de staat erkende vakcentrale is de SPSI. Die weigert het verzoek om erkenning door de SBSI te steunen.

Volgens Pakpahans advocaat, Alamsyah Hamdani, kan de vrijlating ook een gevolg zijn van het verzuim van de Hoge Raad om tijdig een verzoek om verlenging van Pakpahans detentie in te dienen. Dat was nodig nadat de vakbondsleider in hoger beroep was gegaan.

Maar Alamsyah sloot politieke achtergronden voor de vrijlating niet uit. 'Misschien voelde de regering geen behoefte meer Pakpahan langer vast te houden.' De veroordeling van de advocaat uit Jakarta vond plaats enkele dagen voor de APEC-conferentie, in november vorig jaar in Jakarta en Bogor.

In Medan vonden vorig jaar april de grootste stakingsacties en onlusten plaats sinds het aantreden van het Suharto-bewind in Indonesië, in 1965. De staking werd gesteund door de regionale afdeling van de SBSI op Sumatra. Pakpahan werd naar aanleiding van de staking en de daaropvolgende demonstraties in november tot drie jaar veroordeeld. In januari werd die straf achter gesloten deuren door de Indonesische Hoge Raad met één jaar verzwaard.

Pakpahan zei vrijdagavond na terugkeer bij zijn familie in Jakarta niet te weten waaraan hij zijn vrijlating te danken had. 'Ik begrijp niet waarom dit is gebeurd. Plotseling kreeg ik te horen dat ik zou worden vrijgelaten. Maar het heeft er de schijn van dat er juridische argumenten in het spel zijn.' Het was vrijdagavond nog niet duidelijk of de Hoge Raad alsnog verlenging van Pakpahans detentie kan gelasten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden