Indonesische radicaal Bashir gearresteerd

De radicale moslimgeestelijke Abu Bakar Bashir is maandag door een speciale antiterreur-eenheid van de Indonesische politie gearresteerd. Bashir, de belangrijkste spreekbuis van de moslimterroristen in Indonesië, wordt ervan verdacht meer te zijn dan alleen hun ‘geestelijke vader’.

Van onze correspondent

Volgens de politie zijn er sterke bewijzen dat hij geld beschikbaar heeft gesteld voor het oprichten van een terroristische groep, en dat hij actief betrokken is geweest bij het beramen van terroristische acties.

Trainingskamp

De politie brengt Bashir in verband met een groep terroristen die enkele maanden geleden in de noordelijke provincie Atjeh is opgerold. Zo’n vijftig mannen volgden, diep verscholen in de bossen, een militair trainingskamp. Hun bedoeling was in Atjeh een militaire basis te vestigen van waaruit terroristische acties in Indonesië zouden worden uitgevoerd.

De politie vond bewijzen voor plannen voor aanslagen, onder meer op de Indonesische president. Nieuw was dat de terroristen niet met explosieven wilden aanvallen, zoals in het verleden. Zij trainden voor overvallen met vuurwapens, zoals in het Indiase Mumbai, waar in november 2008 zelfmoordcommando’s met geweren om zich heen schietend meer dan honderd mensen doodden voordat zij zelf werden gedood.

De politie zegt onder meer te kunnen bewijzen dat Bashir de groep van geld heeft voorzien. Gevangen terroristen zouden hebben toegegeven dat de geestelijke hun zijn zegen had gegeven, dat hij besliste wie de leiding kreeg van de groep en van de trainingen, en dat zij regelmatig overleg met hem voerden. Dit bevestigt het vermoeden dat Bashir veel dieper in de terreurbeweging zit dan hij zelf wil toegeven. Naar eigen zeggen is hij alleen maar een prediker die er radicale ideeën op na houdt.

Zeker

De arrestatie van de bejaarde moslimgeestelijke bewijst dat de politie ditmaal vrij zeker van haar zaak is. Al jaren aast zij op een kans om Bashir te kunnen oppakken, maar het bleek tot nu toe uiterst moeilijk overtuigende bewijzen te vinden. In 2004 had zij hem al eens voor de rechter gesleept. Toen was de politie ervan overtuigd dat Bashir betrokken was geweest bij de aanslag in Bali, in 2002, waarbij meer dan tweehonderd mensen om het leven kwamen.

Bashir kende de daders, van wie er enkelen van zijn eigen islamschool afkomstig waren, en had ze kort voor de aanslag nog ontmoet. In 2006 werd hij echter vrijgelaten, omdat de rechters in Jakarta niet bewezen achtten dat hij daadwerkelijk had meegedaan aan het beramen van de aanslag.

Sindsdien wordt hij nadrukkelijk in de gaten gehouden door justitie maar tot maandag vond die geen aanleiding om Bashir op te pakken. Hij zette na zijn vrijlating enkele radicale organisaties op. In het hoofdkwartier van een van die organisaties, de Jemaah Ansharut Tauhid, deed de politie in mei een inval. De beweging zou een aanslag beramen op 17 augustus: de nationale feestdag van Indonesië.

Abu Bakar Bashir (EPA) Beeld
Abu Bakar Bashir (EPA)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden