Indonesische president zegt bezoek Nederland af

De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono heeft dinsdag op het allerlaatste moment zijn staatsbezoek aan Nederland afgezegd.

Yudhoyono Beeld reuters
YudhoyonoBeeld reuters

Hij wil niet naar een land reizen waar een rechtbank een zaak tegen hem behandelt, en waar hij het gevaar loopt te worden gearresteerd.

De 'Molukse regering in ballingschap' heeft een kort geding aangespannen waarin zij de aanhouding van de president eist. Yudhoyono zou volgens de klacht als president van Indonesië verantwoordelijk zijn voor schendingen van de mensenrechten, onder andere op de Molukken.

Eigenwaarde

Yudhoyono toonde zich dinsdag min of meer beledigd door het kort geding: 'Deze afzegging heeft te maken met het gevoel van eigenwaarde van de natie', zei de president op een ingelaste persconferentie. Hij had zijn koffers al gepakt en zijn vliegtuig stond klaar om te vertrekken, toen hij besloot om toch maar in Jakarta te blijven.

Gevoeligheden
De verhoudingen tussen Nederland en Indonesië zijn de laatste jaren uitstekend, maar er zijn toch nog enkele gevoeligheden. De onafhankelijkheidsbeweging van de Molukken is er daar een van. Het zint Indonesië maar matig dat Nederland onderdak biedt aan de 'Molukse regering in ballingschap', ook al heeft Nederland afgelopen week opnieuw benadrukt dat het die 'regering' niet erkent.

Het is nog niet duidelijk of het bezoek in een later stadium alsnog zal doorgaan. Het heeft jaren geduurd om dit bezoek te organiseren. Herhaaldelijk werd het afgezegd, onder nadat de Europese Unie alle Indonesische luchtvaartmaatschappijen op een zwarte lijst had gezet.

Werkzaamheden
Yudhoyono heeft vorige maand een bezoek aan de Verenigde Staten afgezegd. Officieel was dat vanwege 'drukke werkzaamheden', maar in de Indonesische media werd zijn afzegging beschouwd als een gebaar aan de Amerikaanse president Barack Obama, die al twee keer een bezoek aan Indonesië heeft afgezegd.
Partnerschap

Yudhoyono zou tijdens het staatsbezoek met Nederland een alomvattend partnerschap willen tekenen, onder meer om dubbele belastingheffing uit te bannen. 'Wij willen onze huidige positie uitbouwen en van Nederland onze gateway naar Europa maken', zei de Indonesische ambassadeur Yunus Effendi Habibie op 23 september in een interview in Het Financieele Dagblad.

PVV
De ambassadeur zei in het interview ook dat de relaties tussen Nederland en Indonesië verstoord worden door de deelname van de PVV in een nieuw kabinet. 'Ik ben gepikeerd over wat de heer Wilders zegt. Het verstoort de economische en politieke verhoudingen. (...) Als de heer Wilders de regering dwingt zijn denkbeelden ten uitvoer te brengen, zullen onze betrekkingen onder druk komen te staan. De president komt natuurlijk niet als hier iemand in het kabinet zit die de islam achterlijk noemt. Ik wil niet dat mijn president hier als een clown wordt neergezet', aldus de ambassadeur. 'Misschien hebben Wildersstemmers last van een angstpsychose', zei hij.

PVV-leider Geert Wilders vond dat de Indonesische ambassadeur 'diplomatiek de oren moet worden gewassen' als die zich namens zijn eigen regering negatief heeft uitgelaten over de PVV en haar kiezers. Wilders noemt de uitspraken 'onjuist en ongepast' en vroeg Verhagen de ambassadeur te ontbieden om zijn ongenoegen kenbaar te maken.Verhagen kondigde aan dat er een gesprek zal komen, het is onbekend of dit gesprek heeft plaatsgevonden.

Grootste moslimland

Indonesië is het grootste moslimland ter wereld. President Yudhoyono had al wel eerder naar Nederland willen komen, maar dat kon niet omdat de Indonesische luchtvaartmaatschappij Garuda de afgelopen zes jaar vanwege zorgen over de veiligheid van de vliegtuigen van de EU niet op Europa mocht vliegen. Inmiddels kan dat weer wel. Vliegen met een andere maatschappij was voor de Indonesiërs geen optie. Sinds juni vliegt Garuda weer dagelijks tussen Jakarta en Amsterdam.

undefined

null Beeld epa
Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden