Indonesische oppositie geeft nieuwe regering voordeel van de twijfel; Oude garde beheerst kabinet-Habibie

De Indonesische president Habibie heeft vrijdag een 'hervormingskabinet' gepresenteerd waarin de oude garde van zijn voorganger Soeharto een meerderheid vormt....

GERRIT DE BOER

Van onze medewerker

Gerrit de Boer

JAKARTA

Negentien ministers uit Soeharto's laatste kabinet blijven aan, onder wie minister van Defensie Wiranto. Op zeventien ministeries zijn nieuwelingen benoemd, onder wie zes gematigde moslimleiders en vertegenwoordigers van de officiële politieke partijen.

Wiranto heeft zijn macht onmiddellijk geconsolideerd door generaal Prabowo Subianto, de schoonzoon van Soeharto, te ontheffen van het commando van de Strategische Reserve en hem te benoemen tot commandant van militaire academie van Bandung.

De islamitische oppositieleider Amien Rais stelde zich neutraal op. Hij zei vóór noch tegen het kabinet van Habibie te zijn. De 'technocratische' samenstelling van de regering herinnert echter aan 'de oude manieren van Soeharto', meende hij.

Rais sprak vrijdag een gehoor van tienduizenden studenten toe. Hij kondigde aan Habibie als sparringpartner ter zijde te zullen staan. Habibie moet beseffen dat hij een overgangsregering leidt en moet zo snel mogelijk verkiezingen uitschrijven, aldus Rais. Daarna moet een nieuwe president worden gekozen die de steun van het volk geniet. Anders beginnen de acties opnieuw, dreigde hij. De studenten noemden het kabinet van Habibie in grote meerderheid onaanvaardbaar.

President Habibie, die donderdag Soeharto opvolgde, had in zijn aanvaardingsrede beloofd schoon schip te zullen maken en de strijd te zullen aanbinden met corruptie en nepotisme. Op tv zei Habibie gisteren te geloven dat zijn 'ontwikkelings- en hervormingskabinet' tegemoet komt aan de wensen van het Indonesische volk, 'zoals tot uitdrukking komend in de eis tot constitutionele hervormingen die door de studenten en de jongere generatie naar voren is gebracht'.

De breuk met het verleden wordt gesymboliseerd door het ontslag van de oudste dochter van Soeharto, Siti Hardyanto Rukmana ('Tutut'), als minister van Sociale Zaken en van Soeharto's golfpartner Bob Hasan als minister van Handel en Industrie. Ook minister van Binnenlandse Zaken Hartono moest het veld ruimen, evenals minister van Onderwijs Arismunandar, die zich impopulair heeft gemaakt bij de studentenbeweging vanwege het door hem uitgevaardigde verbod om te demonstreren.

In hun plaats heeft Habibie vooral pragmatische politici benoemd die een redelijk schoon blazoen hebben. De belangrijkste is de nieuwe minister van Financiën, Bambang Subianto. Deze werd een maand geleden door Soeharto ontslagen als hoofd van de commissie voor bankhervormingen. Subianto, een integere technocraat, zou de herstructurering van de wankele bankensector zoals geëist door het Internationale Monetaire Fonds te voortvarend hebben aangepakt.

De Soeharto-getrouwe beroepsdiplomaat Ali Alatas behoudt Buitenlandse Zaken. Minister van Justitie Muladi, die de afgelopen maanden indruk maakte vanwege zijn pogingen het rechtssysteem te zuiveren van corruptie, mag zijn hervormingswerk voortzetten. Ook alle vier coördinerende ministers uit het laatste kabinet van Soeharto zijn gehandhaafd. Van hen heeft alleen minister van Economische Zaken Ginandjar Kartasasmita werkelijke macht.

Ginandjar, die onder Soeharto al twee kabinetstermijnen volmaakte, is vrijwel zeker gehandhaafd omdat hij bij het IMF een reputatie heeft als bekwaam en betrouwbaar onderhandelaar. Een goede verstandhouding met het IMF is cruciaal, omdat het fonds leiding geeft aan de verstrekking van een steunpakket van 43 miljard dollar. Indonesië heeft deze kredieten hard nodig omdat het de ernstigste recessie sinds dertig jaar doormaakt.

Met de verwijdering van de gouverneur van de Indonesische centrale bank uit het kabinet komt Habibie bovendien tegemoet aan een belangrijke eis van het IMF. In de ogen van het Fonds dient de centrale bank volledig onafhankelijk van de regering te handelen.

In diplomatieke kringen werd over het algemeen positief geoordeeld over het nieuwe Indonesische kabinet. 'Onder de huidige omstandigheden is dit het beste wat je kunt verwachten', aldus een westerse diplomaat. 'Het kabinet is in elk geval een verbetering ten opzichte van het vorige.'

De directeur van de Wereldbank in Jakarta, De Tray, reageerde enthousiast. 'De kwaliteit van de benoemingen is goed. De Wereldbank is klaar om de samenwerking op te nemen.' Het IMF gaf geen officiële verklaring uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden