Indonesische koopjesjagers belust op Nederlandse tanks

VAN ONZE VERSLAGGEVER NOËL VAN BEMMEL

AMSTERDAM - De Indonesische vlag wapperde dinsdag nog niet naast de poort van het militaire mobilisatiecomplex in Vriezenveen. Daar wachten gebruikte militaire voertuigen en wapensystemen op buitenlandse kopers. Vooral de 119 hypermoderne Leopardtanks trekken veel koopjesjagers, merkt defensie.

Een delegatie uit Indonesië komt de Leopards inspecteren, melden Indonesische media. Defensie bevestigt de interesse uit Indonesië, maar wil niet zeggen of de inkopers al in het land zijn. De regering in Jakarta verhoogde onlangs haar defensiebudget met 30 procent, en reserveerde 214 miljoen euro voor honderd tweedehands tanks uit Nederland.

De voorgenomen aanschaf zorgt voor beroering in zowel het Indonesische als het Nederlandse parlement. 'Wat moeten we hier met een 62 ton zware tank?', vragen parlementariërs in Jakarta zich af. Het rupsvoertuig zakt door de meeste wegen en bruggen, verwachten zij, het blijft steken in de modder, en is nutteloos in bergen of regenwoud.

Ook de Nederlandse Tweede Kamer is overwegend kritisch over een mogelijke deal. In recente debatten over wapenexport zijn moties aangenomen die oproepen alle wapenexport te staken naar landen die mensenrechten schenden. De vraag is of Indonesië daaronder valt. Eerder mocht het land wel korvetten kopen in Vlissingen voor zijn marine.

Er is veel belangstelling voor de tanks in Vriezenveen. De zogeheten Leopard 2A6-tanks zijn volgens kenners de modernste gevechtstanks ter wereld. De verkoop wordt begeleid door een overste van de militaire administratie op een kazerne in Den Haag. Eerder vertelde deze officier aan de Volkskrant al zes klanten te hebben voor de Leopards. 'Alleen Nederland en Duitsland bieden dit type aan. Dus die gaan niet goedkoop weg.'

Een eventuele deal met Indonesië moet nog langs vier instanties. Zo heeft Buitenlandse Zaken acht criteria geformuleerd met betrekking tot bijvoorbeeld de stabiliteit van een land en zijn regio, of de verhouding tussen defensie-uitgaven en sociale uitgaven. Daarna moet een Interdepartementale Commissie Verkoop Defensiematerieel de verkoop goedkeuren, alsmede de Duitse fabrikant van het wapensysteem en de Tweede Kamer. Ook kan de koper extra restricties opgelegd krijgen.

In de praktijk arriveert eerst een inspectieteam dat de operationele staat van het materieel controleert. Daarna wordt over de prijs onderhandeld. Omdat Nederland helemaal stopt met tanks, kunnen alle reserveonderdelen, munitie en trainingsimulatoren worden aangeboden. Ook onderhouds-, rij- en schietopleidingen horen vaak tot het pakket.

'We kunnen gebruik maken van de crisis in Europa', zei een opgetogen commandant van de Indonesische landmacht, luitenant-generaal Pramono Edy Wibowo, afgelopen week in een interview. Volgens hem worden nu wapens verkocht tegen discountprijzen. Leopards vijzelen het imago van de Indonesische landmacht in één klap op, verwacht Wibowo. Zijn onderdeel loopt nu nog achter bij de rest van de Indonesische krijgsmacht.

Indonesië heeft ruim 12 miljard euro uitgetrokken om komende vijf jaar de krijgsmacht te moderniseren. Het land wil ook Apache-gevechtshelikopters, nieuwe houwitsers en luchtdoelraketten kopen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden