Indonesische kiezers belonen president ‘SBY’

De Indonesische presidentsverkiezingen zijn een royale overwinning geworden voor de zittende president Susilo Bambang Yudhoyono.

Van onze correspondent Michel Maas

Een tweede ambtstermijn kan ‘SBY’, zoals hij in de volksmond wordt genoemd, bijna niet meer ontgaan.

Yudhoyono heeft 50 procent van de stemmen nodig om opnieuw president te worden. Voorlopige uitslagen die woensdag meteen na de verkiezingen werden gepubliceerd, geven hem rond de 60 procent van de stemmen, ruimschoots genoeg voor zijn herverkiezing. Een tweede ronde is bij deze uitslag niet meer nodig.

Zijn twee tegenstanders blijven ver achter: ex-president Megawati Soekarnoputri blijft in de ‘quick counts’ steken rond de 27 procent, en vicepresident Jusuf Kalla reikt niet verder dan 12 procent.

Kalla zegt ‘geschokt’ te zijn door dit povere resultaat. Hij had gehoopt op meer waardering voor zijn aandeel in de prestaties van de regering-Yudhoyono. De kiezers geven echter de volle eer aan Yudhoyono, en Kalla kon woensdagavond niet anders dan hem feliciteren met zijn overwinning.

Het kamp van Megawati wil de nederlaag nog niet toegeven. Zij klampt zich vast aan de hoop dat de officiële resultaten straks toch drastisch zullen afwijken van de voorlopige uitslagen. Die definitieve resultaten worden op 25 juli bekendgemaakt. Alleen als Yudhoyono dan minder dan 50 procent van de stemmen heeft, volgt in september een tweede ronde.

Yudhoyono heeft zijn overwinning te danken aan de rust en de stabiliteit die het land onder zijn bewind doormaakte. De kiezers willen dat die rust nog een periode van vijf jaar doorzet. De economie groeit. Indonesië blijft weliswaar nog altijd ver achter bij buurlanden als Thailand, Maleisië en Singapore, maar de Indonesiërs zijn er tevreden mee. Zij hopen dat de groei in de komende vijf jaar doorzet en Yudhoyono kan doen wat hij belooft: zijn karwei afmaken, en de leefomstandigheden voor het arme deel van de bevolking verbeteren.

Niet alleen de economie is onder Yudhoyono stabiel gebleven: Indonesië kent ook voor het eerst sinds 1998 een periode zonder geweld. Onderhandelingen maakten een einde aan langdurige en bloedige conflicten in Atjeh, Poso en Ambon. Het moslimterrorisme lijkt tot zwijgen te zijn gebracht. Voor het eerst wordt ook serieus werk gemaakt van de strijd tegen corruptie.

De verkiezingen van woensdag zijn de grootste eendaagse verkiezingen ter wereld: in totaal 170 miljoen Indonesiërs mochten woensdag naar de stembus. Ondanks de enorme omvang is de operatie geruisloos verlopen. Er waren geen noemenswaardige incidenten.

De Indonesische president Yudhoyono en zijn familieleden laten hun duim nadat ze hebben gestemd. (EPA) Beeld
De Indonesische president Yudhoyono en zijn familieleden laten hun duim nadat ze hebben gestemd. (EPA)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden