Indonesische illegalen moeten allemaal naar huis; Maleisië stuurt Atjehers terug

Ondanks de bloedige rellen die zich donderdag hebben afgespeeld in verschillende verwijdercentra voor illegale buitenlanders, gaat Maleisië door met het terugsturen van Indonesiërs....

AP; REUTERS

AP, Reuters

KUALA LUMPUR

De tien verwijdercentra in Maleisië zitten overvol - vooral met Indonesiërs. Indonesië is bereid de helft van de kosten van hun repatriëring op zich te nemen, verklaarde de Indonesische vice-president Habibie zaterdag tijdens een bezoek aan Maleisië.

In drie verwijdercentra zijn de Indonesiërs donderdag in opstand gekomen toen bekend werd dat zij die nacht zouden worden teruggestuurd. De hevigste gevechten speelden zich af in het kamp bij Semenyih . Volgens een officiële bekendmaking zijn daarbij acht Indonesische illegalen en één politieman om het leven gekomen, maar actiegroepen spreken van twintig doden of meer.

De Indonesiërs in Semenyih waren bijna allemaal afkomstig uit Atjeh. Volgens de VN-organisatie voor vluchtelingen gaat het mogelijk om legitieme vluchtelingen. Begin jaren negentig was er in

Atjeh namelijk een verzetsgroep actief die in dit noordelijke deel van Sumatra een islamitische staat wilde uitroepen. Dit verzet werd door het Indonesische leger met harde hand onderdrukt.

De Atjehers die na de vechtpartij werden teruggestuurd, zijn inmiddels teruggekeerd in hun gebied van herkomst. In de haven van Lhokseumawe arriveerden 545 gedeporteerden. De 25 man die bij de gevechten gewond waren geraakt, zijn in het ziekenhuis van de havenstad opgenomen.

Volgens de Maleisische onderminister van Binnenlandse Zaken Tajol zullen de illegalen in de kampen voortaan harder worden aangepakt. 'Na het incident in Semenyih zullen we ze behandelen als misdadigers, zonder aan zien des persoons, ook al zijn ze gewoon migranten', zei Tajol.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden