Indonesische activist dood op weg naar Schiphol

Een belangrijke Indonesische mensenrechtenactivist is dinsdag overleden aan boord van een vliegtuig op weg naar Amsterdam...

ANP

Het Indonesische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het overlijden bevestigd. De marechaussee op Schiphol deelde dinsdag mee dat Munir inderdaad aan boord onwel is geworden en is overleden. De doodsoorzaak wordt nog onderzocht, aldus een woordvoerder van de marechaussee. Uitsluitsel daarover verwacht hij zeker niet dinsdag of woensdag.

Volgens Kontras, de mensenrechtengroep die Munir eind jaren '90 oprichtte, was de man op weg naar Utrecht om daar te gaan studeren. Aan boord van een Garuda-toestel zou hij onwel zijn geworden.

Munir, meester in de rechten, was een prominent en actief voorvechter van mensenrechten, vooral eind jaren '90. Hij gaf slachtoffers van repressie onder dictator Soeharto's regime juridische bijstand.

In 1999 werd hij benoemd in een commissie die moest onderzoeken in hoeverre de mensenrechten waren geschonden in Oost-Timor. Daar braken gewelddadigheden uit rond een door de VN-gesteund referendum waarin de bevolking voor onafhankelijkheid van Indonesië koos. Milities vochten er samen met militairen tegen Oost-Timorezen. De commissie vond bewijs dat het Indonesische leger inderdaad betrokken was bij het werven, betalen en trainen van de milities die dood en verderf zaaien op Oost-Timor.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden