Indonesisch parlement berispt Wahid

Het Indonesische parlement heeft donderdag besloten president Abdurrahman Wahid te berispen wegens zijn aandeel in twee corruptieschandalen. Dit is een eerste stap naar een eventuele afzettingsprocedure voor de president....

Het parlement maakte de beslissing bekend na nachtelijke onderhandelingen tussen de belangrijkste partijleiders. Een stemming was niet eens nodig. 'De volksvertegenwoordiging waarschuwt de president dat hij de richtlijnen van de staat heeft geschonden', luidde de verklaring. Deze uitspraak is de ernstigste tegenslag voor Wahid sinds hij vijftien maanden geleden aantrad.

Eerder op de dag had het parlement met een overweldigende meerderheid de conclusies overgenomen van het rapport waarin president Wahid wordt beschuldigd van liegen en machtsmisbruik in de twee corruptiezaken. Het parlement besloot ook de dossiers door te sturen naar justitie.

Vanaf 's ochtends vroeg hadden tien à vijftienduizend jongeren - voor- en tegenstanders van Wahid - zich verzameld voor het parlement. Meteen na de stemming verlieten vijfduizend van hen het parlementsterrein en marcheerden richting het presidentiële paleis, waar Wahid de stemming afwachtte. 'Gus Dur, Gus Dur, neem ontslag,' schreeuwden zij, Wahids bijnaam gebruikend. De oproerpolitie kon de twee groepen uit elkaar houden.

Van de vijfhonderd parlementsleden stemden 393 in met de conclusies van de parlementaire onderzoekscommissie. Vier leden stemden tegen en de 51 leden van Wahids PKB verlieten uit protest de zaal. Volgens de commissie is Wahid bij de ene zaak, 'Bulog gate', medeverantwoordelijk voor het verdwijnen van tien miljoen gulden. Het geld was afkomstig van het staatsbedrijf Bulog . Bij 'Bruneigate' gaat het om een schenking van 4,8 miljoen van de sultan van Brunei bedoeld voor humanitaire hulp in Atjeh. Het geld kwam daar nooit aan. Tijdens de verhoren heeft Wahid hierover tegenstrijdige verklaringen afgelegd.

Onder de voorstemmers waren de leden van de Strijdende Democratische Partij (PDI-P) van vice-president Megawati, de grootste partij. Ook de Golkarpartij van oud-president Soeharto en de moslimpartij MPR van Amien Rais stemden voor. Maar Rais, tevens voorzitter van het Volkscongres, ging nog een stap verder. Op de tv-zender SCTV zei hij dat het nu beter is een kortere weg te kiezen tot afzetting. 'De legitimiteit van Wahid is gedaald tot het nulpunt.' Hij riep het Volkscongres, het orgaan dat de president naar huis kan sturen, op snel bij elkaar te komen.

Alleen staat het niet zo in de wet. Volgens een wet uit 1978 krijgt de president namelijk eerst vier maanden de tijd om zich te verantwoorden . Dan pas, als het parlement niet tevreden is, kan het Volkscongres in een speciale zitting overgaan tot de afzettingsprocedure.

De regering lijkt voorlopig achter Wahid te blijven staan. 'Daar is geen twijfel over. Natuurlijk steunt de regering hem', zei minister Hikam gisteren na een bespreking met de kabinetsleden bij Wahid thuis. Ook vice-president Megawati blijft hem voorlopig steunen, ondanks de instemming van haar eigen partij met het rapport. Waarnemers zeggen dat het voor Megawati te vroeg is om aan de macht te komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden