Indonesiërs ruziën om einde ramadan

Terwijl de ene buurman zich tegoed doet aan overdadige maaltijden, kijkt de ander hongerig toe. Want wanneer is de vastenmaand echt afgelopen?...

Van onze correspondent Michel Maas

JAKARTA De straatjes in de wijk Gandaria in zuidelijk Jakarta zien vrijdagochtend wit van de moslims. Duizenden zijn er in hun feestelijkste witte kleding samengestroomd en zitten vrijdagochtend op gebedsmatjes en kranten op de grond.

Zij houden Sholat Ied, het ochtendgebed waarmee Idul Fitri wordt ingeluid, het islamitische Suikerfeest. Voor deze moslims is de vastenmaand officieel afgelopen. Na het gebed gaan zij naar het feestmaal dat zij thuis hebben klaargemaakt.

Veel van hun islamitische buren zullen echter hongerig moeten toezien hoe zij zich tegoed doen aan een overdadige rijstmaaltijd en schalen vol gebak. Die vieren Idul Fitri pas vanochtend. De moslimorganisaties in het land zijn het weer niet eens geworden over één datum voor het feest.

Vooral de grootste twee moslimorganisaties, Nadhlatul Ulama en Muhammadiyah, zijn elkaar daar weer over in de haren gevlogen. De twee organisaties hanteren twee verschillende methodes om de datum te bepalen. Muhammadiyah gebruikt de kalender, en Nadhlatul Ulama kijkt naar de stand van de maan: de islamitische vastenmaand is afgelopen zodra de nieuwe maan zich aan de hemel laat zien.

De minister van Godsdienstzaken, Muhammad M. Batuni, heeft donderdag een laatste poging gedaan de twee groepen bij elkaar te brengen. Hij heeft een bijeenkomst belegd met schriftgeleerden, met topambtenaren en ministers en met een regiment ambassadeurs van moslimlanden. Veertig waarnemers zijn, verspreid over het immense eilandenrijk, ingezet om donderdag nog tijdens de bijeenkomst de laatste stand van de maan door te geven.

Vice-president Yusuf Kalla is begonnen met een ronde gesprekken met de leiders van alle moslimorganisaties om een manier te vinden in ieder geval in de toekomst meningsverschillen over het begin en het einde van de vastenmaand te vermijden. Indonesië is het enige land ter wereld waar die data niet centraal worden vastgesteld. Het is aan de moslimgemeenschap zelf om ze te bepalen.

De grootste twee islamitische massaorganisaties kunnen het echter zelden of nooit eens worden. ‘Muhammadiyah wil altijd de eerste zijn’, grinniken een paar deelnemers aan het topoverleg donderdagavond.

De veertig waarnemers nemen donderdag waar dat er van de maan nog helemaal niets te zien valt. Geen nieuwe maan, dus, en geen einde van de vastenmaand.

De minister verklaart daarop officieel dat Idul Fitri voor de regering op zaterdag valt. Het besluit wordt met applaus ontvangen, maar blijkt een loos gebaar. Marifat Iman, de vertegenwoordiger van Muhammadiyah, zegt dat zijn organisatie vasthoudt aan de vrijdag als einde van de ramadan.

De duizenden Muhammadiyah aanhangers in zuidelijk Jakarta volgen het besluit van de leiding blindelings. En andere moslims tillen er niet al te zwaar aan.

H.Mubarok, een hoge functionaris van de nationale Istiqlal-moskee in Jakarta lacht: ‘Ach, we zijn er al aan gewend. En dit bewijst ook weer eens dat de islam in Indonesië niet eenvormig is, he?’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden