Indonesiërs brengen kwestie-Munir naar VN

JAKARTA (ANP) - Indonesische mensenrechtenorganisaties brengen de kwestie-Munir voor de Mensenrechtencommissie van de VN. De vijftien organisaties zullen de jaarlijkse vergadering, die 13 maart in Genève begint, ook vertellen dat de religieuze minderheden in Indonesië het steeds moeilijker krijgen.

De mensenrechtenactivist Munir werd eind 2004 tijdens een vlucht van Jakarta naar Nederland vergiftigd. Een Indonesische rechtbank heeft een piloot van de luchtvaartmaatschappij Garuda veroordeeld wegens moord. Wie het werkelijke brein achter de vergiftiging was, is volgens mensenrechtenbewegingen nog niet opgehelderd. Zij beschuldigen de Indonesische veiligheidsdienst van betrokkenheid.

Behalve de mysterieuze moord, vragen de activisten volgens de krant The Jakarta Post van vrijdag ook aandacht voor de gedwongen sluiting van tientallen christelijke kerken op Java. Verder willen ze de commissie vertellen over de aanvallen op leden van de ahmadijja, een stroming binnen de islam die door rechtlijnige soennitische moslims wordt gezien als een sekte.

Mensenrechtenraad

Behalve het vredesakkoord in Atjeh, dat een einde maakte aan 29 jaar oorlog op de noordpunt van het eiland Sumatra, verbetert de mensenrechtensituatie in Indonesië volgens de vijftien organisaties niet. ,,Tot op zekere hoogte is het zelfs aan het verslechteren'', aldus delegatieleider Rafendi Djamin. ,,Daar moeten we de aandacht van de wereld op vestigen.''

De VN-mensenrechtencommissie heeft 53 lidstaten en komt de komende maand voor de 62e keer bijeen. Het heeft echter een slechte reputatie omdat notoire mensenrechtenschenders als Libië Cuba en Zimbabwe zitting hebben in het comité. De VN werken daarom aan een verangend instituut, de mensenrechtenraad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden