'Indonesië wil tienduizenden Oost-Timorezen deporteren'

De Indonesische regering maakt misbruik van het migratieprogramma voor de deportatie van tienduizenden Oost-Timorezen. Dat heeft de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch verklaard....

De door het leger gesteunde pro-Indonesische milities hebben 200 duizend Oost-Timorezen naar West-Timor verdreven. Jakarta wil 150 duizend van hen overbrengen naar gebieden als Irian Jaya en de Molukken. Vaak tegen hun wil, aldus het rapport.

Het migratieprogramma werd begin dit jaar ingevoerd om inwoners van Oost-Timor - zoals Balinezen en Javanen die tegen de onafhankelijkheid zijn - de kans te geven te verhuizen naar een ander deel van Indonesië. Maar sinds begin september 100 duizenden Oost-Timorezen uit hun huizen zijn gedreven door de milities, heeft het migratieprogramma 'een sinister karakter gekregen'.

De Indonesische regering redeneert dat West-Timor niet is toegerust om de naar schatting 200 duizend Oost-Timorezen langdurig op te vangen. Maar de keuze tussen een verblijf in een overbevolkt vluchtelingenkamp of verplaatst worden naar een ander eiland is geen keuze, aldus Sidney Jones van Human Rights Watch. 'Het is alleen een manier om zeker te stellen dat deze mensen nooit meer terug gaan naar Oost-Timor.'

De mensenrechtenorganisatie zegt uit betrouwbare bronnen te hebben vernomen dat de Indonesische autoriteiten identiteitspapieren en paspoorten van Oost-Timorezen afpakken. Volgens de organisatie voert Indonesië een 'doelbewuste strategie om te voorkomen dat voorstanders van onafhankelijkheid terugkeren naar Oost-Timor'. Vooral de westelijke districten worden ontvolkt omdat de milities nu uit zouden zijn op een opdeling van Oost-Timor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden