Indonesië wijst VOC-jubileum af

Indonesië zal niet deelnemen aan het jubileum van de oprichting van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) 400 jaar geleden. Dat heeft het Indonesische ministerie van Buitenlandse Zaken meegedeeld....

Volgens het hoofd van de directie Europese Zaken van het ministerie, Broto Utomo, zullen uitnodigingen aan overheidsfunctionarissen om bij evenementen aanwezig te zijn, niet worden aanvaard. De Indonesische ambassade in Den Haag heeft de opdracht gekregen deze boodschap aan de Nederlandse regering over te brengen, aldus Broto Utomo.

De cultureel attaché op de Indonesische ambassade in Den Haag, dr. T. Andi Lolo, bevestigt dit. 'Gezien de geschiedenis liggen VOC-aangelegenheden bijzonder gevoelig bij de regering en het Indonesische volk. Daarom zullen de regering en de bevolking niet deelnemen aan de viering.'

Hij wijst erop dat de viering of herdenking van de VOC een zaak is van Nederland. 'Het is het recht van Indonesië om er een andere mening op na te houden. Er zijn veel historische geschriften, documenten en archieven die uitwijzen dat de praktijken van de VOC in Indonesië niet alleen op de handel betrekking hadden, maar ook politieke en militaire activiteiten inhielden.'

De Indonesische ambassadeur zal er niet bij zijn wanneer de oprichting van de VOC wordt herdacht op woensdag 20 maart in de Ridderzaal, waarvoor de buitenlandse ambassadeurs in Nederland zijn uitgenodigd.

De Indonesische regering heeft alle Indonesische ambassades in Europa officieel gevraagd niet deel te nemen aan enige activiteit die verband houdt met de VOC-viering, aldus Andi Lolo. Dit besluit is niet bedoeld om de relatie tussen Indonesië en Nederland op het spel te zetten, benadrukt de cultureel attaché.

Dit jaar wordt de oprichting van de VOC in 1602 herdacht. Batavia, het huidige Jakarta, was het Aziatische hoofdkwartier van de VOC en daarmee het centrum van het Aziatische handelsnetwerk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden