Indonesië wijst gevangenenruil Australië af

Indonesië heeft het aanbod van Australië officieel afgewezen om twee in Indonesië ter dood veroordeelde Australiërs te ruilen tegen drie Indonesische drugshandelaren die vast zitten in Australië. Dat meldden Indonesische media vandaag.

Het pantservoertuig waar de Australische gevangenen in werden vervoerd.Beeld epa

De Australische minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop deed het aanbod afgelopen dinsdag in een telefoongesprek met haar Indonesische collega Retno Marsudi. Indonesië staat op het punt de Australiërs Myuran Sukumaran (33) en Andrew Chan (31) samen met acht anderen te executeren vanwege drugsdelicten.

Australië zet Jakarta onder druk om de levens van de twee te sparen. De Indonesische president Joko Widodo weigert gratie. Pogingen van Australië om hem van gedachten te doen veranderen hebben tot nu toe alleen maar averechts gewerkt.

Recente uitlatingen van de Australische premier Tony Abbott hebben zelfs geleid tot een regelrechte anti-Australische stemming. Abbott suggereerde dat Indonesië wel wat meer dankbaarheid zou mogen tonen voor de vele hulp die Australië na de tsunami van 2004 heeft geboden.

Deze opmerking zette kwaad bloed, zowel bij de president als bij de bevolking. Boze Indonesiërs begonnen geld in te zamelen om het Australische hulpgeld terug te betalen. De regering ervoer Abbotts opmerkingen als een poging tot inmenging in binnenlandse aangelegenheden. Widodo zei dat hij zich niet de wet liet voorschrijven door buitenlandse leiders.

72 uur

De twee Australiërs zijn gisteren naar het eiland Nusa Kambangan gebracht. Daar wachten zij in een gevangenis op hun executie, meldden Australische media. De twee mannen worden net als acht anderen doodgeschoten, omdat ze veroordeeld zijn voor drugssmokkel.

Het is niet bekend wanneer de executie plaatsvindt. De Indonesische procureur-generaal moet dat uiterlijk 72 uur van tevoren bekendmaken.

De Australiërs hebben 10 jaar in de gevangenis gezeten. Hun advocaten hebben dat aangevoerd als argument om de doodstraf om te zetten in levenslang: zij hoeven niet dubbel te worden gestraft, zeggen zij. Bovendien zouden Andrew Chan en Myuran Sukumaran tijdens hun gevangenschap betere mensen zijn geworden. Zij zouden niet langer een gevaar zijn voor de samenleving en hun executie zou daarom geen enkel doel dienen.

De president is doof voor deze argumenten. Hij houdt vast aan de executie, niet alleen van Sukumaran en Chan, maar ook van alle anderen die wegens drugsdelicten ter dood zijn veroordeeld. Widodo maakt daarmee een bruusk einde aan een periode van redelijke rust. Tot 2008 nam Indonesië een ongeschreven moratorium in acht. Tien jaar land werd er niet één executie voltrokken. Ook daarna werden veroordeelden slechts mondjesmaat ter dood veroordeeld. Veel veroordeelden begonnen daardoor te geloven dat hun doodvonnis in feite zou neerkomen op levenslang.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden