Indonesië: politici vast voor corruptie

Gerehabiliteerde anticorruptiecommissie toont nieuw zelfvertrouwen met arrestaties.

JAKARTA - Negentien parlementariërs en oud-parlementariërs zijn vrijdag in Indonesië opgepakt en vastgezet op verdenking van corruptie. Allemaal worden zij verdacht van het aannemen van steekpenningen bij de benoeming van een vicegouverneur van de nationale bank.


De verdachten zouden elk tussen de 250 miljoen en 1,45 miljard rupiah (20- tot 120 duizend euro) in travellerschecques hebben aangenomen in ruil voor de benoeming van Miranda Goeltom. De nationale anti-corruptie-commissie KPK had de parlementariërs al langer in het vizier, maar had tot nu toe afgezien van arrestatie. Vrijdag sloeg zij haar slag. De parlementariërs werden in een gecoördineerde actie opgepakt. Een van hen, Panda Nababan, werd gearresteerd op het internationale vliegveld van Jakarta, waar hij op het punt stond te vertrekken.


Met de massale arrestatie van de politici maakt de KPK een einde aan een periode van onzekerheid, waarin het aanzien van de commissie danig was aangetast. De leiding van de commissie werd ervan beschuldigd zelf vuile handen te hebben, en het vertrouwen van het publiek in de corruptiebestrijders nam aanzienlijk af.


De afgelopen jaren had de KPK een uitstekende reputatie opgebouwd. Alle zaken die zij onderzocht, werden voor de rechter gebracht en alle verdachten werden zonder uitzondering veroordeeld. Daarin verschilde de KPK duidelijk van de reguliere rechtbanken, waar van corruptie verdachte overheidsdienaren doorgaans zeer lichte straffen kregen of vrijspraak. Uitspraken waarvoor de rechters en officieren van justitie zich graag lieten betalen.


Met die harde, ongenaakbare aanpak maakte de KPK veel vijanden. De voorzitter, Antasari Azhar, raakte verwikkeld in een duistere moordzaak en is tot een langdurige gevangenisstraf veroordeeld, en zijn twee ondergeschikten Bibit en Chandra werden in een al even duistere affaire wegens corruptie aangeklaagd. Bibit en Chandra moesten worden vrijgelaten toen overduidelijk was gebleken dat de zaak tegen hen in elkaar gezet was door hoge politie-officieren, leden van het Openbaar Ministerie en een zakenman. Opnamen van telefoongesprekken, die live op de televisie werden afgespeeld, bewezen onomstotelijk hoe de zaak tegen hen werd geconstrueerd. Miljoenen Indonesiërs namen het via Facebook en de media voor hen op, en zij werden vrijgelaten. Maar maandenlang opende de commissie geen spraakmakende corruptiezaken meer.


Het eerherstel van Bibit en Chandra en het aantreden van een nieuwe voorzitter hebben de KPK zelfvertrouwen gegeven. Met de arrestaties van vrijdag toont zij terug te zijn van weggeweest.


De oud-parlementariërs zaten van 1999 tot 2004 in het parlement, en waren in 2004 lid van de Commissie IX, de financiële commissie van het parlement, die ging over de benoeming van de vice-gouverneur van de centrale bank. Zij zouden zich hebben laten betalen voor de benoeming van Miranda Goeltom, die de functie tot 2009 bekleedde.


De zaak kwam aan het rollen met de arrestatie van een van hen, Agus Condro Prayitno, in 2008. Hij gaf toe travellerscheques te hebben ontvangen in ruil voor zijn stem. Uiteindelijk stemden 41 van de 59 commissieleden op Miranda Goeltom. De meeste verdachten zijn lid van de oppositiepartij PDI-P, van oud-president Megawati Soekarnoputri.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden