Indonesïe moet coalities zoeken

De parlementsverkiezingen in Indonesië hebben niet de uitschieters gebracht die werden voorspeld. De gedoodverfde winnaar, Joko Widodo, wint minder dan verwacht. De moslimpartijen winnen, tegen alle verwachtingen in, weer wat terrein.

VAN ONZE CORRESPONDENT MICHEL MAAS

JAKARTA - De uitslag is bepalend voor de komende presidentsverkiezingen en één ding is duidelijk: alle presidentskandidaten zullen coalities moeten vormen om mee te kunnen doen. Geen van de partijen is er namelijk in geslaagd 25 procent van de stemmen te halen die nodig zijn om een presidentskandidaat van 9 juli naar voren te mogen schuiven.

De partij van favoriet Joko 'Jokowi' Widodo, de PDI-P, wordt mede dank zij zijn persoonlijke populariteit wel de grootste partij van Indonesië, maar blijft steken op 19 procent van de stemmen.

De Democratische Partij van president Susilo Bambang Yudhoyono zakt weg naar de vierde, of misschien zelfs de vijfde plaats. De Democraten, die vijf jaar geleden nog de grootste partij werden, worden gestraft voor hun aandeel in een aantal grote corruptiezaken, en voor het halfslachtige beleid van Yudhoyono van de afgelopen vijf jaar.

Yudhoyono zelf zal niet meer deelnemen aan de presidentsverkiezingen, omdat hij er het maximale aantal van twee termijnen als president op heeft zitten.

De naaste concurrent van de PDI-P, Golkar, wordt met 14 procent de tweede partij, gevolgd door Gerindra van ex-generaal Prabowo, die 12 procent haalt. Zowel Golkar als Gerindra hoopt een eigen presidentskandidaat te kunnen inzetten tegen 'Jokowi'. Alledrie zijn zij al naarstig op zoek naar een partij, en vooral ook een potentiële vice-president die in juli de grootste kans op succes belooft.

De grootste winnaars van de verkiezingen van woensdag zijn onverwacht de islamitische partijen geworden. Die waren eigenlijk door iedereen al afgeschreven. Bij de verkiezingen van 2009 hadden zij al flinke klappen gehad en verwacht werd dat zij als gevolg van splitsingen, ruzies en corruptieschandalen alleen maar verder zouden wegzakken.

Eén partij, die tot over zijn oren in de schandalen had gezeten, de PKS, verloor inderdaad stemmen, maar minder dan verwacht: de PKS zakt van 7,9 naar 6,6 procent. Daar staat de winst van de PKB (de partij van wijlen president Abdurrahman 'Gus Dur' Wahid) tegenover, die groeit van 4,9 naar 9 procent.

Die winst is volgens analisten voor een belangrijk deel te danken aan de populaire zanger Rhoma Irama die door de partij als presidentskandidaat naar voren was geschoven. Door dit goede resultaat kan de PKB een rol gaan spelen bij de komende coalitievormingen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden