Indonesië kronkelt in houdgreep van VN

Voor Indonesië staat het vast: de VN-missie naar Timor en Jakarta gaat voorlopig niet door. In plaats daarvan mogen de ambassadeurs in Jakarta van de lidstaten van de Veiligheidsraad, waaronder Nederland, een bezoek brengen aan Atambua, de West-Timorese grensstad waar vorige week drie medewerkers van de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr zijn vermoord...

Van onze verslaggevers

Het nieuws werd donderdag in New York bekendgemaakt door de Indonesische minister van Buitenlandse Zaken, Alwi Shihab. De huidige voorzitter van de Veiligheidsraad, Mali, sprak echter tegen dat de zaak al beklonken is. Maandag wil de Veiligheidsraad er eerst nog in een besloten bijeenkomst over praten met een Indonesische delegatie onder leiding van minister voor Veiligheid Susilo Bambang Yudhoyono.

Het alternatief dat Indonesië aanbiedt is volgens een Nederlandse diplomaat 'door de meeste leden van de Veiligheidsraad van tafel geveegd'. 'Natuurlijk is Indonesië soeverein en is overleg daarom op zijn plaats. Maar de Veiligheidsraad kan niet met zich laten sollen.'

Na de moord op de drie Unhcr-medewerkers had de Veiligheidsraad vrijdag besloten een missie naar Timor en Jakarta te sturen. Die moest kracht bijzetten aan de eis dat Indonesië de milities zo snel mogelijk ontbindt, en dat het de daders van de aanval op het Unhcr-kantoor arresteert. Dat besluit van de Veiligheidsraad had in Indonesië echter zoveel kritiek gewekt, dat Jakarta besloot de missie niet te ontvangen.

Minister Shihab zei gisteren dat het door hem bekendgemaakte compromis was bereikt na intensief diplomatiek overleg met verscheidene leden van de Veiligheidsraad en secretaris-generaal Kofi Annan. 'Zowel Annan als de ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten hadden uiteindelijk begrip voor de positie van Indonesië. Daarom kan ik verzekeren dat de VN-missie niet naar Jakarta komt', zei hij in New York.

Of ook de Verenigde Staten begrip hadden getoond zei Shihab er niet bij. Minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright had haar Indonesische ambtgenoot dinsdag nog te verstaan gegeven dat de problemen in West-Timor nu wel lang genoeg hebben geduurd.

Ook de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Richard Holbrooke, onderstreepte gisteren het belang van snelle maatregelen. 'We lopen het risico dat de twee helften van Timor exploderen in een nieuw tijdperk van geweld, tenzij snelle actie wordt ondernomen door de internationale gemeenschap en de Indonesische militaire autoriteiten.'

De VS nemen daarbij zelf het voortouw. Voor de kust van de Oost-Timorese hoofdstad Dili arriveerden gisteren drie amfibische oorlogsschepen en een kruiser met geleide raketten, zo meldde een verslaggever van de Sydney Morning Herald vanuit Dili.

En dit weekeinde komt de Amerikaanse minister van Defensie, William Cohen, naar Jakarta. Namens president Clinton zal hij de regering-Wahid laten weten dat die zowel de Indonesische militairen als de milities in Timor tot de orde moet roepen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden