Indisch Herinneringscentrum op landgoed Bronbeek

DEN HAAG (ANP) - Op het landgoed Bronbeek in Arnhem komt een nieuw Indisch Herinneringscentrum. Het centrum wordt de opvolger van het Indisch Huis in Den Haag dat aan financieel wanbeheer ten onder ging. De keus viel op Bronbeek omdat het een Indisch karakter heeft en al veel bezoekers trekt.

Dat hebben de staatssecretarissen Jet Bussemaker (Volksgezondheid) en Cees van der Knaap (Defensie) donderdag geschreven aan de Tweede Kamer. Het centrum richt zich op de Japanse bezetting van Nederlands-Indië, de Bersiapperiode (onafhankelijkheidsstrijd na de Tweede Wereldoorlog), de repatriëring van Indische Nederlanders en hun integratie.

Op het landgoed staat al het gelijknamige Koninklijk Militair Tehuis dat is opgericht als rusthuis voor oudstrijders van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL). Ook Utrecht, Den Haag en Amsterdam ware in beeld als locatie voor het nieuwe herinneringscentrum.

Subsidie

Het Indisch Herinneringscentrum Bronbeek krijgt een subsidie van 1 miljoen euro van het ministerie van VWS om de presentatie in te richten en een jaarlijkse bijdrage.

Bussemakers voorganger Clémence Ross zette de subsidie aan het Indisch Huis in Den Haag stop nadat daar de schulden waren opgelopen tot 90.000 euro. Bij deze instelling schoot het bestuur tekort en faalde het financieel management.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden