Indiërs verbolgen om hulp aan EU

In India woeden hevige polemieken over de belofte van premier Singh om ruim 7 miljard euro bij te dragen aan het reddingsplan van het Internationaal Monetair Fonds voor de eurozone. De Indiërs eisen dat het geld in hun eigen land wordt geïnvesteerd in plaats van dat het aan 'die rijke Europeanen' wordt gegeven.

AMSTERDAM - Tijdens de G20 in het Mexicaanse Los Cabos zegde premier Manmohan Singh toe financieel bij te dragen aan het fonds van 331 miljard euro van het IMF om de schuldenlast in de eurozone te verlichten. De gemiddelde reactie: 'Singh heeft ons bestolen!' Slechts een enkeling houdt een pleidooi voor de lening voor de eurozone.

'We zijn opnieuw het slachtoffer van westerse hebzucht, ze plukken ons weer kaal', schrijft de Indiase journalist Shastri Ramachandaran in de Indiase krant Daily News & Analysis, refererend aan het Britse koloniale tijdperk in India. Het levert hem een golf aan instemmende reacties op. Zoals 'onze regering heeft zojuist 7 miljard euro in de prullenbak gegooid' en 'de premier verdient het te worden afgeranseld met de schoenen van alle Indiase belastingbetalers'. Uit een peiling van het Engelstalige Indiase dagblad The Economic Times blijkt dat 88 procent van de ondervraagden tegen de Indiase bijdrage aan het IMF is, tegen een magere 5 procent die de Indiase regering in haar plan steunt.

'Dit was wel te verwachten', zegt India-kenner Gareth Price van de Londense denktank Chatham House. 'India is een democratie met honderdduizenden arme inwoners, het is een ontwikkelingsland dat de westerse EU spekt, dat komt op velen raar over. Maar India geeft ook voedselhulp aan het Wereldvoedselprogramma, terwijl dagelijks Indiërs de hongerdood sterven. De de helft van alle Indiërs heeft geen wc, maar de Indiase ontwikkelingshulp groeit, vooral aan buurlanden Bhutan en Afghanistan.'

Volgens Price is de erbarmelijke situatie waarin veel Indiërs verkeren niet zozeer het gevolg van een gebrek aan geld, voedsel en grondstoffen, maar van corruptie en onkunde. 'Als de Indiase regering die 7 miljard euro wel steekt in projecten in eigen land,' zegt Price, 'is dat geen garantie dat het geld bij de Indiërs terechtkomt die het echt nodig hebben. Grote kans dat de sloebers die nu geen wc hebben, die ook dan niet krijgen.'

India heeft voor 190 miljard euro aan buitenlandse reserves en 252 miljoen ton graan, maar 29,8 procent van de in totaal 1, 2 miljard Indiërs, ofwel 360 miljoen mensen, leven onder de armoedegrens. Dat is volgens de officiële cijfers, anderen menen dat het percentage hoger ligt, met de hoogste schatting op 77 procent, omdat de Indiase regering de armoedegrens van 39 eurocent per dag vorig jaar verlaagde naar 38 eurocent per dag.

De Indiase regering probeert intussen de lening aan het IMF aan het volk uit te leggen. 'Wij zijn een opkomende economie, van ons wordt verwacht dat wij ons gedragen als volwassen speler op het wereldtoneel', zeggen woordvoerders. Analisten in de Indiase media verklaren dat India gebaat is bij de redding van Europa. Als gevolg van de crisis in de EU, verkeert ook de Indiase economie in zwaar weer. De EU is handelspartner nummer één voor India en goed voor 24.745 miljoen euro per jaar, ofwel 21,6 procent van de inkomsten van handel met het buitenland. Als gevolg van de crisis in Europa is de Indiase export met 4,2 procent gedaald. De economische groei in India is gestagneerd van 9,2 procent begin 2011 naar 5,3 procent in de eerste drie maanden van dit jaar. De Indiase roepie is aan fikse inflatie onderhevig: 7,6 procent.

Vergeleken met de crisis in de eurozone doet India het nog altijd goed, maar het land heeft een sterk groeiende economie nodig om de vele straatarme Indiërs uit de goot te kunnen trekken. 'Wat India nu doet, is puur eigenbelang', zegt analist Price. 'Ook omdat India en de andere BRIC-landen (Brazilie, Rusland en China red.) in ruil voor hun medewerking meer inspraak hopen te krijgen in westerse bolwerken als het IMF en de Wereldbank.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden