Recept

Indiase tomatendal met tarka

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Indische tomatendal met tarka (gekruide hete olie). Hoofdgerecht voor vier personen.

Pay-Uun Hiu
null Beeld
Beeld

Toe maar, een heel boek met tomaten in de hoofdrol. Daar denk je niet zo gauw aan bij een tomaat. Ze zijn er eigenlijk altijd en overal: een schijfje op brood, een paar stukjes door de salade, een blije puree voor door de saus, maar een hoofdrol? Of: nu heb ik onstilbare trek in tomaat? Nou, nee.

Vandaar het boek van Jenny Linford (Forte Uitgevers) met 75 recepten en informatieve stukjes over tomatensoorten, zelf kweken, tomatenfestivals en historische tomatenrassen.

Aanvankelijk vond ik de recepten wat teleurstellend, omdat de meeste wel bekend zijn, zoals gazpacho en gehaktballen in kruidige tomatensaus. Tot ik me realiseerde dat dit een heel praktisch overzicht is van tomatenklassiekers uit verschillende landen, plus basisrecepten voor bijvoorbeeld tomatenketchup en tomatensaus.

Uit India komt de tomatendal (of -dahl) met tarka, gekruide hete olie. Het recept heeft wat open eindjes. Zo wordt er gezegd dat je het vocht van de tomaten moet opvangen, maar wat er daarna mee moet gebeuren, staat er niet bij. Ook het advies de linzen eerst te weken is overbodig, want rode linzen zijn met een klein halfuurtje koken heus wel gaar.

Bereiding

Ontvel de tomaten (snijd een klein kruis in het vel bij de kruin, dompel de tomaten enkele minuten in kokend water en trek dan het vel eraf) en snijd ze in stukjes. Verhit de olie in een pan met dikke bodem. Bak ui, knoflook en gember 2-3 minuten onder regelmatig roeren. Voeg tomatenpuree, kurkuma en chilipoeder toe. Roer er dan de tomaten (met het tomatenvocht) en de kerrieblaadjes doorheen. Laat op een zacht vuur ca. 20 minuten staan en doe er, als het te droog wordt, een scheutje water bij.

Zet de linzen op met het water, de suiker en wat zout. Breng ze aan de kook en laat ze 20-30 minuten zachtjes koken tot de linzen zacht zijn en het water is opgenomen. Let op dat ze niet droog koken.

Maak de tarka als de linzen klaar zijn. Verhit de olie in een kleine koekenpan op matig vuur. Voeg de knoflook toe en bak hem goudbruin. Doe het komijnzaad erbij en bak het mee tot het gaat geuren. Giet de sissende olie over de dal. Breng de tomaten op smaak met peper en zout. Doe een schep linzen in een diep bord en doe er een lepel van het tomatenmengsel overheen. Serveer met naan of ander brood en een frisse salade.

Reageren: volkskeuken@volkskrant.nl

Ingrediënten

300 g. tomaten
olie
1 ui, gepeld en gesnipperd
3 teentjes knoflook, gepeld en gehakt
5 cm verse gemberwortel, geschild en gehakt
1 eetl. tomatenpuree
1/2 theel. kurkuma
1/2 theel. chilipoeder
een handvol kerrieblaadjes
200 g. rode linzen
snufje zout
1 theel. bruine suiker
300 ml. water
1 eetl. olie
1 teen knoflook, gepeld en gehakt
2 theel. komijnzaad

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden