Indiase superbelegger Dhir claimt megabedrag van Gilissen

Belegger Raman Dhir vindt dat bankiershuis Theodoor Gilissen in 2008 onterecht zijn posities heeft geliquideerd.

AMSTERDAM Het gaat hem niet eens om het geld, het gaat om principes. De Indiase superbelegger Raman Dhir eist minimaal 14 miljoen euro van het bankiershuis Theodoor Gilissen omdat het naar zijn zeggen ten onrechte in augustus 2008 zijn posities heeft geliquideerd.


Hieronder bevonden zich onder meer termijncontracten - zogenoemde futures - in edelmetalen als goud. 'Toen de futures werden afgewikkeld stond de goudprijs op 780 dollar (557 euro) per ounce. Nu staat die op ruim 1.300 dollar. Alleen dat heeft mij al 20 miljoen dollar gekost.'


De vraag is of een Nederlandse rechtbank een dergelijk gigantische schadeclaim zal honoreren. Volgende week begint een twee dagen durend getuigenverhoor in Amsterdam waar voormalige functionarissen van Theodoor Gilissen zullen worden verhoord. Gilissen zelf, dat vier kantoren heeft in Nederland (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven) is sinds 2003 een dochter van de Belgische financiële groep KBC.


Dhir kan zijn claim kracht bijzetten doordat de voormalig accountmanager Cees Quirijns van Theodoor Gilissen ontslag heeft genomen en als klokkenluider interne papieren aan Dhir heeft overhandigd. 'In gewone mensentaal heeft hij zogezegd zijn werkgever bestolen', reageert Gilissens raadsman Hans Beekhuizen van Laumen Advocaten.


In de stukken geven volgens Dhir de directieleden en juristen van Gilissen toe dat er fouten zijn gemaakt in het contract met Dhir. In een eerdere rechtszaak heeft Gilissen al tevergeefs geprobeerd de interne papieren op te eisen als 'onrechtmatig verkregen bewijs'. Deze interne papieren zullen tijdens het voorlopige getuigenverhoor kunnen worden gebruikt door de advocaten van Dhir, hoewel de raadsman van Gilissen hiertegen nog altijd ageert.


Dhir is geboren in India, maar verhuisde al jong naar Groot-Brittannië, waar hij het familiekapitaal beheert. In 2003 haalde Cees Quirijns de superbelegger als klant binnen bij Gilissen. 'De man schijnt goed te zijn voor een vermogen van 250 miljoen Britse ponden (zo'n 281 miljoen euro, red.). Hij krijgt dus overal een gouden behandeling', schreef de riskmanager Erik Kemper toentertijd aan zijn directeur. Bij de Belgische commissionair had hij altijd op de pof kunnen handelen zonder dat zich ooit problemen hadden voorgedaan. Soms had hij wel posities ingenomen van zo'n 10 miljoen euro.


Tonnetje provisie

'De man zal zo ongeveer goed zijn voor een slordig tonnetje aan provisie', rekende Kemper voor. 'Dit zijn potentieel linke cliënten. De kans dat zijn imperium instort, is weliswaar klein, maar als die man in de schulden raakt, zijn de gevolgen nauwelijks te overzien.'


Niettemin opende Gilissen twee rekeningen voor hem: een effecten- of warehouserekening voor zijn aandelenportefeuille (fondsen als Ahold, Fortis, BASF, Deutsche Börse en Porsche) en een derivatenrekening voor zijn termijncontracten in edelmetalen als goud, zilver en palladium.


Volgens Dhir kreeg hij een keer per maand een overzicht van zijn rekeningen, later een keer per drie maanden en ten slotte eens in de zes maanden. 'Dat was altijd een enkel overzicht van beide rekeningen.' Beekhuizen ontkent dit namens Gilissen: 'Dhir kreeg dagelijks rapportages.'


In augustus 2008 - aan de vooravond van de escalatie van de kredietcrisis - raakte zijn derivatenrekening diep in de verliezen. Op 13 augustus liet de nieuwe riskmanager van Gilissen, Jill Taskin, de belegger in een e-mail weten dat er een zogeheten margin call zou worden gedaan. Dhir moest voor de zekerheid 3,7 miljoen euro op zijn derivatenrekening bijstorten .


Op dat moment was Dhir echter in Washington, waar hij in een ziekenhuis een openhartoperatie onderging. Niettemin liet hij weten niet aan het verzoek te voldoen. Gezien de operatieve ingreep leek het moment niet erg geschikt. Daarnaast waren in zijn ogen de regels eenzijdig aangepast.


Quirijns dacht niet meteen dat er zo veel aan de hand was. Hij stelde in een brief aan zijn collega's dat de 'fysieke toestand van Dhir misschien de oorzaak van zijn starre insteek was'. 'Op zijn rekening zijn nog nooit significante tekorten geweest. Zijn weigering is een principekwestie, geen gebrek aan assets', aldus Quirijns. Hij raadde het management aan de cliënt 'zacht te masseren'.


In de brieven aan Dhir werd echter na de verzoenende woorden en na vragen over zijn gezondheid telkens dreigende taal geuit: 'Als u niet betaalt, sluiten we al de posities.'


Gilissen schakelde het advocatenkantoor Laumen in om juridische bijstand te verlenen. Functionarissen van Gilissen stelden in interne briefwisselingen dat de 'margin call ten onrechte was geheven'. 'Het is gebaseerd op formele en fragiele regels.' Daarnaast erkende Cees Haasnoot, de hoogste baas van Gilissen, in een brief aan Dhir dat de communicatie 'slecht was verlopen'. 'Het was beter geweest om hem een keer face tot face te spreken in plaats van hem alleen met e-mails te bestoken.'


Miljoenenverlies

Niettemin werden de posities van Dhir op 28 augustus geliquideerd met een miljoenenverlies als gevolg.


Dhir - inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis en teruggekeerd in Londen - was woedend. Op 5 september nam riskmanager Quirijns ontslag bij Theodoor Gilissen uit onvrede over de ontstane situatie. In zijn ontslagbrief stelt hij dat 'in het dossier Dhir door de bank vele fouten zijn gemaakt en regels zijn overtreden (...), op het gebied van margin en bevoorschotting, cliëntdossiers, 'know-your-customer' en administratieve processen'. Wat voor hem op morele en ethische gronden volstrekt onacceptabel was, was dat Gilissen documenten uit het verleden wilde veranderen om die fouten te herstellen. Gilissen bracht naar buiten dat Quirijns ontslag had genomen vanwege 'een psychische ineenstorting nadat een familielid in Canada ziek was geworden'.


Het hek was van de dam. Quirijns sleepte Laumen Advocaten voor de Raad van Discipline, een proces dat hij verloor. Quirijns werd aangeklaagd door Theodoor Gilissen. En Dhir begon zijn schadeprocedure tegen dezelfde bank.


Directeur Huub Vermeulen van Gilissen laat in een reactie weten dat de bank geen inhoudelijke mededelingen doet over individuele cliënten. 'Privacy en discretie staan voorop. We zijn met de beschuldigingen bekend en we zien het als onze plicht de reputatie te verdedigen.'


Beekhuizen van Laumen zegt dat Gilissen op zijn beurt een schadevergoeding van 5 miljoen euro eist van Dhir: 'De positie is geliquideerd omdat Dhir weigerde contractuele verplichtingen na te komen en hij zich schuil hield om af te wachten wat de koers ging doen. Nu wil hij wel weer verantwoordelijkheid hebben voor de positie, met terugwerkende kracht, omdat de goudprijs is gestegen.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden