Nieuws Internetcensuur in India

Indiase regering wil in aanloop naar verkiezingen Facebook en WhatsApp gaan censureren

India wil internet censureren, naar eigen zeggen om nepnieuws te bestrijden op sociale media met het oog op de verkiezingen in mei. Facebook, Google en Twitter is al de wacht aangezegd. Gaat de grootste democratie ter wereld China achterna? 

De Indiase nationale vlag wordt op een zendmast geplaatst. 15-08-2014. Beeld AFP

India probeert al tien jaar het internet aan banden te leggen, maar de rechter haalde daar steeds een streep doorheen. De nieuwste poging komt volgens critici niet toevallig aan de vooravond van de landelijke verkiezingen in mei, wanneer premier Narendra Modi een tweede regeringstermijn wil binnenhalen.

De plannen beogen buitenlandse technologiebedrijven als Facebook, Google, Microsoft en Twitter verantwoordelijk te maken voor wat gebruikers doen. Dat houdt in: online-uitingen screenen op haatzaaierij, smaad, pornografie en nepnieuws, en deze indien nodig binnen 24 uur verwijderen; de bron van virale boodschappen traceerbaar maken; en samenwerken met politie en veiligheidsdiensten.

Nepnieuws is een groeiend probleem in een land waar het aantal internetgebruikers volgens onderzoeksbureau Forrester is gestegen van 71 miljoen tien jaar geleden naar 480 miljoen nu (oplopend tot 737 miljoen in 2022), van wie velen niet geletterd zijn en voor wie sociale media vaak de enige nieuwsbron zijn. 

Lynchpartijen

Vorig jaar leidden geruchten over gevaarlijke kinderlokkers die viraal gingen op WhatsApp tot lynchpartijen waarbij tientallen doden vielen. Na pressie beperkte WhatsApp het aantal keren dat een bericht kan worden gedeeld tot vijf. De Indiase regering wil nu ook de bron van geruchten traceren. Maar daarvoor moet zij inzage hebben in de inhoud van berichten, die bij WhatsApp juist versleuteld zijn.

Dit gaat volgens critici ook in tegen de Indiase wetten op de vrijheid van meningsuiting en de privacy. ‘De voorgestelde wijzigingen hebben autoritaire trekken’, zei Apar Gupta van ngo Internet Freedom Foundation deze week in The New York Times. ‘Dit lijkt sterk op wat China met haar burgers doet: elke beweging controleren en elke sociale mediapost traceren.’ Als de plannen doorgaan, wil Gupta naar de rechter stappen.

Het Indiase ministerie van Informatietechnologie bestrijdt alle kritiek, meldt de Amerikaanse krant. De plannen zouden gebaseerd zijn op bestaande wetgeving. De betrokken technologiebedrijven konden deze week nog commentaar leveren op de plannen, waarna die snel zouden kunnen worden ingevoerd. Onduidelijk is overigens of de restricties ook gaan gelden voor Indiase concurrenten als ShareChat en Reliance Jio.

De Indiase autoriteiten hebben met het oog op vrije en eerlijke verkiezingen ook nog enkele specifieke internetbeperkingen aangekondigd. De machtige Election Commission wil dat alle politieke boodschappen op Facebook en Twitter eerst vooraf ter goedkeuring aan de autoriteiten worden voorgelegd. Ook zouden er vanaf 48 uur voor de verkiezingsdag geen campagnespotjes meer online mogen worden gezet.  

Twitter-topman naar India

Facebook, Google en Twitter hebben inmiddels enkele maatregelen toegezegd, zoals het natrekken en openbaar maken van aanbieders van verkiezingsberichten en -filmpjes. En Twitter-topman Jack Dorsey komt naar India om op 25 februari tekst en uitleg te geven aan een parlementaire commissie over de verdenking dat Twitter hindoe-nationalistische geluiden weert, zoals die van Modi’s eigen Barathiya Janata Partij.

De techbedrijven hebben wel laten weten dat de andere plannen technisch onpraktisch zijn en afwijken van de internationale regel dat ‘data intermediairs’ niet verantwoordelijk zijn voor verboden of ongepaste online-uitingen zolang ze maar bereid zijn die op last van de rechter verwijderen.

WhatsApp (eigendom van Facebook) heeft deze week gezegd niet aan de Indiase eisen te kunnen voldoen. ‘Wat de regels beogen is onmogelijk vanwege onze end-to-end encryptie. Het zou ons dwingen WhatsApp opnieuw te ontwerpen, wat zou leiden tot een ander product dat niet meer fundamenteel vertrouwelijk zou zijn’, aldus woordvoerder Carl Woog, geciteerd door persbureau Bloomberg.

De Indiase censuurplannen passen in een wereldwijde trend onder autoritaire regimes om meer greep te krijgen op wat gebruikers op internet doen. Landen als China, Rusland en Turkije sluiten met filters al grote delen van het internet voor hun inwoners af. In 2017 telde The New York Times al meer dan vijftig landen die zulke restricties hanteren. Het wereldwijde web valt hierdoor steeds meer in stukken uiteen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden