Indiase regering belooft Kashmir meer autonomie

India's nieuwe centrum-linkse regering zal de opstandige deelstaat Jammu en Kashmir een 'maximale mate' van autonomie geven. Dat staat in de woensdag gepubliceerde regeringsverklaring....

Reuter

NEW DELHI

De regering wil zo spoedig mogelijk verkiezingen houden voor het deelstaatparlement. Dat gebeurde voor het laatst in 1987. De assemblée werd in 1990 ontbonden, kort nadat moslims de wapens hadden opgenomen. Sindsdien wordt de deelstaat direct bestuurd door New Delhi. Vorige maand werd in Jammu en Kashmir gestemd voor het Indiase parlement.

Jaipal Reddy, woordvoerder van het regerende Verenigd Front, zei dat hard wordt gewerkt aan de details van een pakket maatregelen voor Kashmir. 'We willen grote stappen zetten om tegemoet te komen aan de aspiraties van de bevolking', aldus Reddy.

Volgens de door premier Deve Gowda uitgegeven verklaring zal de nieuwe status van Jammu en Kashmir aansluiten op artikel 370 van de Indiase grondwet, dat de deelstaat al een ruime mate van autonomie biedt. Daarnaast zal er overleg worden gevoerd met vertegenwoordigers van de bevolking. Ook wil de regering weer gaan praten met Pakistan, dat het separatisme in de Kashmir-vallei steunt.

De regering-Gowda zal doorgaan met het aantrekken van buitenlandse investeerders, aldus het 25 pagina tellende beleidsdocument. Daarbij zal echter de nadruk worden gelegd op hoogwaardige technologie, telecommunicatie en infrastructuur. Het streven is de komende vijf jaar 200 miljard dollar aan buitenlands kapitaal binnen te krijgen.

In sectoren waar komst van multinationals naar India een 'lage prioriteit' heeft, zal de regering 'ontmoedigend' optreden, vooral via belastingheffing. Het gaat daarbij om de produktie van consumptiegoederen als voedsel en zeep.

De plannen werden woensdag in ondernemerskringen goed ontvangen. De beurs van Bombay steeg een half procent. Woordvoerder D. S. Mehta van de koepel van kamers van koophandel constateerde dat het liberaliseringsbeleid in grote lijnen ongewijzigd blijft.

De privatisering van staatsbedrijven zal op een laag pitje worden gezet (voor zover daar onder premier Narasimha Rao al iets aan werd gedaan). Dit gebeurt ongetwijfeld op aandrang van de communisten in het Verenigd Front.

Het verzekeringswezen, tot nu in staatshanden, zal worden opengesteld voor particulieren. De 26 Indiase deelstaten krijgen grotere wetgevende en budgettaire bevoegdheden. Milieubelangen krijgen meer nadruk in het economisch beleid.

De nucleaire politiek, zoals India die sinds jaar en dag voert, blijft ongewijzigd. India houdt de optie van het produceren van kernwapens open tot er een akkoord is over wereldwijde kernontwapening.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden