nieuwsindia

Indiase rechters spreken hindoeleiders na 28 jaar vrij van verwoesting moskee

Een Indiaas gerechtshof heeft woensdag een groep hindoe-activisten, onder wie een voormalig vicepremier, bij gebrek aan bewijs vrijgesproken van het aanzetten tot verwoesting van een moskee 28 jaar geleden. Het vonnis kan de religieuze spanningen in India vergroten.

Hindoe-nationalisten schreeuwen en zwaaien met vlaggen op de in 1992 verwoeste moskee in Ayodhya.  Beeld  AFP
Hindoe-nationalisten schreeuwen en zwaaien met vlaggen op de in 1992 verwoeste moskee in Ayodhya.Beeld AFP

De verwoesting van de Babri-moskee in Ayodhya door een uitzinnige menigte van duizenden hindoes leidde in 1992 tot rellen waarbij in heel India meer dan drieduizend mensen omkwamen. Het was een cruciale factor bij de opkomst van de hindoenationalistische Bharatiya Janata Party (BJP) van de huidige premier Narendra Modi.

Vier van de nu vrijgesproken aangeklaagden zijn bejaarde leiders van de BJP. Onder hen ex-vicepremier Lal Krishna Advani en oud-minister Murli Manohan Joshi. Volgens de rechters is er onvoldoende bewijs hen direct te verbinden met het geweld, en zouden zij juist geprobeerd hebben de menigte in toom te houden.

De aanklagers hadden Advani, Joshi en de dertig andere hindoenationalisten (zeventien andere beklaagden, onder wie oud-premier Atal Behari Vajpayee, zijn in de loop van het proces overleden) beschuldigd van samenzwering en opruiing van een volksmassa om de omstreden moskee in Ayodhya met de grond gelijk te maken.

De 16de eeuwse moskee vlak voor de verwoesting in 1992.  Beeld Getty
De 16de eeuwse moskee vlak voor de verwoesting in 1992.Beeld Getty

De 16de eeuwse Babri Masjid moskee stond volgens vrome hindoes precies op de plek waar de hindoegod Ram werd geboren. De islamitische Mogulkeizer Babur zou zijn moskee expres daar hebben laten bouwen.

Op de ruïnes van de moskee wordt nu een enorme Ramtempel gebouwd. Premier Modi legde vorige maand de eerste steen, nadat een jarenlange juridische strijd tussen hindoes en moslims over het eigendom van het betrokken perceel vorig jaar door het hooggerechtshof in het voordeel van de hindoes was beslist. Het hof bepaalde wel dat elders in Ayodhya een nieuwe moskee moet worden gebouwd.

Volgens de advocaten van de tegenpartij, de All India Muslim Law Board, hebben de opperrechters woensdag al het belastende bewijs, waaronder video- en geluidsopnames, ten onrechte terzijde geschoven. Zij kondigden aan in hoger beroep te zullen gaan. De zaak is dus na 28 jaar nog niet voorbij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden