Indiase premier legt eerste steen van 's werelds hoogste standbeeld

De Indiase premier Modi is dit weekend naar Mumbai gevlogen om de eerste steen te leggen van het omstreden standbeeld van Shivaji Bhosle, dat 192 meter hoog moet worden (ter vergelijking: het Vrijheidsbeeld in New York is 93 meter hoog). De geschatte kosten zijn zo'n 36 miljard roepi (507 miljoen euro); tegenstanders spreken van geldverspilling en milieuschade.

Redactie
Premier Narendra Modi op 16 december. Beeld afp
Premier Narendra Modi op 16 december.Beeld afp

De 17de-eeuwse koning Shivaji Bhosle was de grondlegger van het Maratha-koninkrijk, dat hij tegen de veel grotere legers van de Mogols uit het noorden en de islamitische sultans uit het zuiden verdedigde. Dit koninkrijk, dat in de buurt van het huidige Mumbai lag, wordt tegenwoordig door veel nationalistische Indiërs als het 'ídeale koninkrijk' gezien omdat veel Hindoerituelen en -tradities destijds aan de vergetelheid werden ontrukt.

Toch is niet iedereen blij met het standbeeld. 'Dit is niet wat Shivaji zou hebben gewild en we kunnen betere manieren vinden om hem te eren', schrijven initiatiefnemers van een petitie om het project te stoppen. 'Het is geld van de belastingbetalers en ik weet zeker dat iedereen zou willen dat het uitgegeven wordt aan iets beters - onderwijs, infrastructuur, eten... allesbehalve een beeld waar niemand iets aan heeft.' Dinsdagmiddag hadden 38 duizend mensen de potitie getekend.

Daarnaast vrezen de initiatiefnemers van de petitie het effect dat het beeld zal hebben op milieu, transport en veiligheid.

Taj Mahal

Het beeld komt voor de kust bij Mumbai in de Arabische Zee. Tijdens de ceremonie gooide de Indiase premier Modi modder en wijwater in zee.

Het debat over de kosten van het standbeeld van Shivaji Bhosle volgt slechts enkele weken na de ophef over Modi's besluit om tot een geldsanering in India over te gaan. Dit gebeurde door alle biljetten van 500 en 1.000 roepie (1 roepie is 1,3 eurocent), 85 procent van de geldvoorraad, in één klap uit roulatie te nemen en te vervangen door nieuwe 500- en 2.000-roepiebiljetten.

Met zijn historische besluit hoopte Modi iets te doen aan de corruptie en de zwarte economie in India. Het gevolg was echter lange rijen voor banken en geldautomaten, woede, paniek en opstootjes. Modi joeg daarmee honderden miljoenen Indiërs tegen zich in het harnas. Ook van degenen die al boos op hem waren vanwege zijn besluit twee jaar geleden om in de West-Indiase provincie Gujarat eveneens een reuzenstandbeeld te laten bouwen: van 's lands eerste vicepremier, Sardar Vallabhbhai Patel. Dat beeld moet 182 meter hoog worden en zo'n 418 miljoen euro kosten.

Opmerkelijk is dat beide beelden door dezelfde beeldhouwer zijn ontworpen: Ram Sutar. Hij reageerde de afgelopen dagen op de kritiek op de kosten van het standbeeld van Shivaji Bhosle: 'Als mensen zich zorgen hadden gemaakt over hoeveel de Taj Mahal moest kosten, zou het nooit zijn gebouwd.' Pikant historisch detail is dat India's bekendste monument juist werd gebouwd door Moigol-heerser Shah Jahan, een van de tegenstanders van Shivaji Bhosle.

Overigens is 's werelds hoogste standbeeld momenteel de 153 meter hoge boeddha in de Chinese provincie Henan.

Statuemania

Begin dit jaar voltooide China een megabeeld van Mao Zedong, een toonbeeld van Aziatische 'statuemania'. Wie gingen China voor?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden