Indiase komijnboeren varen wel bij Syrische oorlog

Wat? Komijnzaad
Waarnaartoe? Syrië en India

Beeld Thinkstock

Wordt dit een verhaal over IS?

Dat is wel erg kort door de bocht. Maar het heeft inderdaad te maken met de crisis in Syrië. De export van komijnzaad staat in Syrië onder druk en in India profiteren ze daar behoorlijk van. In 2014-2015 heeft India 155.000 ton komijnzaad uitgevoerd. Dat is 55 procent meer dan de oorspronkelijke doelstelling was.

En dat komt allemaal door de oorlog?

Niet allemaal. De vraag is toegenomen doordat de prijzen laag zijn. Landen leggen nu voorraden komijnzaad aan door die lage prijs en dat helpt de export. Maar de crisis in Syrië is al sinds 2011 een probleem. Traditioneel zijn er drie grote komijnzaadproducenten. India neemt 70 procent voor zijn rekening. Het meeste zaad wordt daar verbouwd in de provincie Gujarat, in het noordoosten. Syrië levert 15 procent en Turkije voert 5 procent van het totaal uit. Maar die balans is nu behoorlijk omgegooid. Syrië verdwijnt langzaamaan als belangrijkste concurrent van India.

Wapens in plaats van komijn?

Door de oorlog en alle verwoesting die het met zich meebrengt, wordt het zaaien en oogsten van het zaad verstoord. De teelt van komijn is ook vrij ingewikkeld en vergt veel onderhoud. Maar ook importeurs halen hun zaad liever uit Gujarat dan uit het geplaagde Syrië.

Syrië en Turkije exporteren 90 procent van hun komijn en zitten dus met een probleem. Want ook de Turkse uitvoer heeft last van de Syrische crisis. In 2006 was dat ook al zo, toen Israël en Libanon oorlog voerden. In dat jaar was een groot deel van de uitvoerroutes geblokkeerd. Nu moeten de landen hopen dat de situatie snel stabiliseert, willen ze hun exportpositie niet helemaal kwijtraken. Importeurs uit bijvoorbeeld Maleisië, Sri Lanka en Singapore kiezen massaal voor Indiaas komijnzaad en keren misschien niet terug naar het Midden-Oosten.

Dus de Indiërs wrijven in hun handjes?

De Indiase boeren spelen slim in op de veranderde situatie en voeren hun productie op. Ze schakelen bijvoorbeeld over van katoen op komijn. Dat is een redelijk veilige keuze, ook omdat een groot deel van de komijn in India zelf gebruikt wordt. De totale Indiase productie lag in 2014-2015 op 250.000 ton zaad, waarvan zo'n 40 procent in eigen land blijft. De verwachting is zelfs dat de Indiase productie dusdanig zal toenemen dat de prijzen niet zullen stijgen, ondanks de toenemende vraag en dalende productie in Syrië. En dat is weer gunstig voor de consument, die vooral in Azië en het Midden-Oosten moeilijk zonder komijn in het eten kan. En het is fijn voor de Nederlandse liefhebbers van komijnekaas.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden