Indiase dans voor iedereen

Fusions pakken goed uit; de dansers komen vol overtuiging los van hun geijkte stramien.

Transfigurations door Sutra Dance Theatre. 26/10, Korzo theater, Den Haag


Nog op 1/11 in Schouwburg Utrecht. India Dans Festival duurt t/m 2/11, korzo.nl


Er is zelfs een lezing 'Indiase dans voor dummies'. Want ja, de Indiase gemeenschap in Den Haag mag groot zijn, de gemiddelde bezoeker van het door Korzo Theater geïnitieerde India Dans Festival weet echt niet het verschil tussen Kathak, Bharatanatyam, Kutiyattam en Odissi, de vier belangrijkste klassieke Indiase dansstijlen die de groepen en makers uit Nederland en India presenteren. Misschien is het ook niet belangrijk; je kunt van de dans en muziek ook genieten zonder de exacte betekenis van al die vastgelegde, eeuwenoude poses en gebaren te kennen. Bovendien zijn er veel moderne vertalingen en daarin is de eigen interpretatie van de danser en de toeschouwer sowieso veel belangrijker.


Transfigurations beleefde afgelopen weekend een bijzonder moment. In dit programma, een co-productie van het gerenommeerde Maleisische Sutra Dance Theatre en Korzo producties, zien we zowel klassieke Odissidans, de specialiteit van de groep, als een zeer eigentijds gebruik daarvan in een choreografie die de Nederlands-Indiase Kalpana Raghuraman op uitnodiging maakte. De combinatie maakt perfect duidelijk hoe levendig Odissi was en is.


De oost-Indiase Odissi was oorspronkelijk, net als de andere klassieke stijlen, onderdeel van een tempelritueel. Odissidansers zijn ook vastgelegd in tempelsculpturen. Met hun tinkelende enkelbelletjes, rijke zilveren sieraden en warme okergeel met terracotta kostuums die de buik bloot laten, verleiden de danseressen van Sutra Dance Theatre die ene man of vieren ze samen de lente rond god Krishna. De benen en armen gebogen tot een stevig vierkant, de handen en het lijf juist sierlijk krullend en verleidelijk kronkelend. Er wordt lustig gedraaid en gesprongen, zang, fluit en tikkende voetzolen zwepen de boel op.


Deze klassieke interpretaties van artistiek leider Ramli Ibrahim komen na She Ra van Raghuraman, wat een goede volgorde is: het benadrukt de eigenheid van Raghuramans taal. Zij gebruikt elementen uit Odissi, maar ook uit Bharatanatyam, moderne dans en klassiek ballet. Niet altijd pakken haar 'fusions' goed uit, maar dit keer wel: de dansers komen totaal en vol overtuiging los van hun geijkte stramien en zetten een inventief nieuw idioom neer, niet geforceerd maar vanzelfsprekend en vloeiend.


In kleurige minirokjes en jumpsuits, vlechten en staarten stijf met linten omwikkeld, keren zes vrouwen en één man - een opvallende keuze waarmee vreemd genoeg inhoudelijk niks is gedaan - superhelden uit de klassieke Indiase mythologie binnenstebuiten. Die zijn sterk en stoer, maar ook kwetsbaar, bedachtzaam, angstig, speels, liefdevol en melancholisch. Om dit te zien heb je geen 'Indiase dans voor dummies' nodig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.