Indiana verbiedt abortus op kinderen met Down

Indiana is de tweede Amerikaanse staat geworden waar abortussen niet meer zijn toegestaan op foetussen met een handicap of afwijking, zoals het Down-syndroom. Gouverneur Mike Pence heeft een omstreden abortuswet ondertekend die zelfs door sommige van zijn Republikeinse partijgenoten is bekritiseerd. Ook abortussen alleen op grond van ras of geslacht zijn verboden.

Gouverneur Mike Pence van Indiana. Beeld EPA

'Dit is een allesomvattende pro life-maatregel die de waarde van elke leven waarborgt', aldus de gouverneur over de wet. 'Een samenleving kan beoordeeld worden op de manier waarmee het omgaat met de meest kwetsbaren: ouderen, gehandicapten en de ongeboren kinderen.'

De wet was eerder deze maand met een grote meerderheid aangenomen in het staatsparlement. Daarin hebben de Republikeinen een meerderheid. Volgens parlementslid Peggy Mayfield, die mede de nieuwe wet opstelde, wordt nu tweederde van de zwangerschappen afgebroken in de staat als is vastgesteld met een test dat het kind Down heeft.

In Nederland laaide deze maand de discussie op over de introductie van de NIP-test. Met deze test kunnen zwangere vrouwen nagaan of hun kind lijdt aan het syndroom van Down. Critici vrezen dat deze test straks standaard wordt uitgevoerd - waarna ouders kiezen voor abortus. Nu is de test alleen beschikbaar voor vrouwen met een verhoogd risico op een kind met Down.

NIP-test

De angst voor een downvrije samenleving weegt niet op tegen het recht goed geïnformeerd te worden. Lees hierin het commentaar van de krant waarin wordt gepleit voor het vergoeden in Nederland van de NIP-test, de zogenaamde Down-test.

Doordacht

Onder de critici in Indiana van de nieuwe wet waren vrouwelijke Republikeinse leden van het Huis van Afgevaardigden van de staat. Ze betoogden dat de wet, hoewel ze tegen abortus zijn, veel te ver gaat.

Pence, die vecht om zijn herverkiezing, is een felle tegenstander van abortus. Zijn Democratische tegenstander in de gouverneursrace, die ook tegenstander is van abortus, zei meteen dat hij de wet met een veto zou hebben getroffen. 'Deze wet is niet goed doordacht', zei John Gregg.

Maar tegenstanders van abortus juichten de nieuwe wet toe. 'We zijn blij dat onze staat elk leven respecteert, ongeacht de mogelijke handicap, ras of geslacht van zo'n persoon', zei Mike Fichter, president van de anti-abortusgroep Indiana Right to Life in een verklaring.

In diverse staten zijn de afgelopen jaren wetten aangenomen door de staatsparlementen waarin abortus wordt beperkt. Maar de beperkingen die Indiana nu heeft ingevoerd, gaan het verst. In Arizona is abortus niet meer toegestaan als de moeder bezwaar heeft tegen de ras van de foetus. In North Dakota is abortus verboden als is vastgesteld dat het kind een handicap heeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden