Indiaans straatprotest tegen vrijhandel

In de Ecuadoriaanse hoofdstad Quito vergaderen politici uit 34 landen over de verwezenlijking van een vrijhandelszone voor Noord- en Zuid-Amerika....

QUITO Daar komen de indianen. Een stoet zwarte paardenstaarten, felgekleurde poncho's, vlaggen en spandoeken golft door de brede straten van Quito. De leuzen liegen er niet om. 'Weg met het kapitalisme! Dood aan het yankee-imperialisme! Nee tegen el ALCA, ja tegen het leven!'

De weerzin tegen de ALCA, de Area de Libre Comercio de las Americas, waarover deze week in de Ecuadoriaanse hoofdstad is onderhandeld, heeft de afgelopen dagen een ware volksbeweging op de been gebracht. El ALCA, ook wel bekend als de Free Trade Area of the Americas (FTAA) moet over twee jaar 34 landen uit Noord en Zuid-Amerika verenigen in het grootste handelsblok ter wereld, een markt van 800 miljoen consumenten.

De onderhandelaars beloven vrij verkeer van goederen en diensten, hulp aan de armere landen en ongebreidelde economische groei voor alle deelnemers. Op straat geloven ze daar niets van.

'Dit akkoord betekent verdergaande liberalisering en privatisering in Zuid-Amerika. De grote multinationals uit de VS zullen onze bedrijven opkopen en ons ten gronde richten, zegt Rober Gaucheta, een Indiaanse boer, die voor de protestmars uit Colombia is gekomen.

Gaucheta vreest dat de Ayllu, de kleinschalige indiaanse dorpseconomie, geen schijn van kans zal maken als het grootkapitaal door El ALCA wordt losgelaten op zijn land. Zo zal een Colombiaanse wet die het territorium van de Indiaanse boer beschermt, moeten wijken voor het vrijhandelsakkoord. 'De VS kunnen straks in Colombia op zoek naar olie of aluminium, waar moeten wij dan straks onze mas en onze yuca verbouwen?', vraagt Gaucheta.

De indianen en de boeren (los campesinos) van Latijns Amerika hebben zich de afgelopen jaren zo goed georganiseerd dat ze een politiek belangrijke stem hebben gekregen. Met hun laptops en mobieltjes kunnen ze in mum van tijd duizenden mensen op de been brengen. Ze worden geflankeerd door bananenplukkers, anarchisten, boeren en studenten uit heel Latijns Amerika.

De angst voor het rijke Noorden is groot. De VS worden door de massa meegedragen als een bloeddorstige haai van papier maché. President Bush is afgebeeld als vampier. Ook de 'dienaren van Washington', het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank, moeten het ontgelden.

Dat de onderhandelingen achter gesloten deuren worden gevoerd, maakt de demonstranten extra wantrouwig. Voor het Marriott, waar de staatssecretarissen de decalaracin de Quito en de ministeriële top van vrijdag hebben voorbereid, staat al de hele week een pantserwagen en een kordon agenten met machinegeweren.

Even verderop zijn de blokken rond het Swisstel eveneens hermetisch afgegrendeld. Hier vergaderen de vertegenwoordigers van 850 grote bedrijven over de gevolgen van het vrijhandelsverdrag. Zodra de stoet probeert af te slaan richting een van de hotels, grijpt de politie in. Met ferme klappen en een fikse dosis traangas wordt de menigte uiteengejaagd.

De conclusie van de straat is helder: het bedrijfsleven mag wel meepraten, de volksbeweging niet. 'De rijken zijn weer alleen maar met elkaar bezig', moppert een Indiaanse kauwend op een coca-blad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden