Update

India ziet 'geen reden' tot accepteren asiel Snowden

Het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken 'ziet geen reden' om de asielaanvraag van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden in te willigen. Dat meldt persbureau Reuters.

Kranten met nieuws over Snowden in Moskou. Beeld null
Kranten met nieuws over Snowden in Moskou.

Een woordvoerder van het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken liet dat op Twitter weten. India zou één van de landen zijn waar Snowden een asielverzoek heeft ingediend. Ook Nederland zou tot die landen behoren.

Eerder vandaag liet Polen weten de asielaanvraag van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden te hebben ontvangen, maar die zou niet voldoen de formele voorwaarden. De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Radoslaw Sikorski zei dat op Twitter. 'Ook als het wel aan de eisen zou voldoen, zou ik afraden om het verzoek in te willigen.'

Venezuela heeft de aanvraag nog niet binnengekregen, zo heeft president Nicolás Maduro bekendgemaakt. Het land zal een beslissing nemen zodra de aanvraag binnen is gekomen. Dat is momenteel nog niet het geval. Maduro vindt wel dat Snowden 'de bescherming van de wereld' verdient. Hij noemde de klokkenluider 'een kampioen van de mensenrechten'.

Volgens klokkenluidersorganisatie WikiLeaks, die Snowden zegt bij te staan, heeft de 30-jarige Amerikaan verder nog asielaanvragen ingediend in onder andere Bolivia, Brazilië, China, Cuba, Duitsland, Finland, Frankrijk, Ierland, India, Italië, Nederland, Nicaragua, Noorwegen, Oostenrijk, de Russische Federatie, Spanje en Zwitserland. In een eerder stadium zouden al verzoeken zijn ingediend bij Ecuador en IJsland.

In Duitsland, Noorwegen, Oostenrijk en Zwitserland hebben regeringsfunctionarissen al laten weten dat het niet mogelijk is om vanuit het buitenland asiel aan te vragen. Ook voor Nederland geldt dat Snowden zich binnen de landsgrenzen moet begeven om een geldige aanvraag te kunnen doen. Dat kan op Schiphol of in Ter Apel.

Rusland
Snowden bevindt zich momenteel nog steeds in het transitgedeelte van het vliegveld van Moskou, zo laat een woordvoerder van het Kremlin weten. Volgens hem heeft Snowden zijn asielaanvraag voor Rusland ingetrokken nadat president Poetin als voorwaarde voor de asielverlening had gesteld dat Snowden zijn 'anti-Amerikaanse activiteiten' zou staken. Volgens het Kremlin zou Snowden bij 15 landen asielaanvragen hebben ingediend.

Snowden arriveerde op 23 juni vanuit Hong Kong op de Moskouse luchthaven. Eerder probeerde hij al door te reizen naar Ecuador. Dat land lijkt de laatste dagen echter wat terughoudender te zijn geworden over de eventuele inwilliging van zijn asielaanvraag. President Correa noemde Snowden in verschillende interviews 'Ruslands probleem', en stelde tegenover The Guardian dat zijn land Snowdens vlucht van Hongkong naar Moskou 'per ongeluk' heeft gefaciliteerd. 'Daar was geen authorisatie voor.'

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Russische ambtsgenoot Sergei Lavrov hebben elkaar vandaag gesproken tijdens een veiligheidstop in Brunei, maar volgens Kerry ging het daarbij nauwelijks over Snowden. 'Ik heb het onderwerp wel aangesneden, maar het is niet zijn portefeuille, noch die van mij. We hebben geen substantieve vooruitgang geboekt.'

De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Radoslaw Sikorski Beeld null
De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Radoslaw Sikorski
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden