India wil grote diamant terug

De Britse kroonjuwelen zijn niet meer veilig. Uiteraard liggen ze nog altijd goed bewaakt in de juwelenvleugel van de Tower of London....

In het Indiase parlement is een actie begonnen om een van de kostbaarste edelstenen van Groot-Brittannië terug te eisen. Het gaat om de zogenoemde Koh-i-Noor, een diamant die in de kroon van de koningin-moeder is gezet. De Koh-i-Noor werd in 1855 door de 10-jarige Duleep Singh, de laatste keizer van de Sikhs, cadeau gedaan aan koningin Victoria, zijn veroveraar en beschermvrouwe. Zij liet hem in een kroon zetten die later werd overgedragen aan de huidige koningin-moeder.

Het parlement van India wil de edelsteen nu terug hebben. Het parlementslid Kuldip Nayar heeft hiertoe een motie ingediend die binnenkort in het Indiase parlement zal worden besproken. Volgens Nayar is het zeker dat de motie unaniem zal worden aangenomen. Daarna zal de Indiase regering een officieel verzoek voor teruggave moeten doen.

Een woordvoerster van de Tower of London zegt dat de Koh-i-Noor - letterlijk vertaald 'Berg van Licht' - een van de kostbaarste edelstenen van de collectie is. 'Je kunt ze niet in een bepaalde volgorde rangschikken, omdat al onze edelstenen onbetaalbaar zijn.'

Ze is niet bang dat deze steen binnenkort terug zal moeten naar India. 'Er zit nog een addertje onder het gras waar eigenlijk niemand op heeft gelet. De overdracht van de steen was gebaseerd op het zogenoemde Verdrag van Lahore. Die stad ligt in Pakistan. Als er al een rechthebbende zou zijn, dan is het onduidelijk of dat India of Pakistan is.'

Duleeps vader was Ranjit Singh, bijgenaamd de 'Leeuw van Lahore'. Hij regeerde over Punjab, dat nu deels in India en Pakistan ligt. De beide landen, die elkaar niet bepaald vriendelijk zijn gezind, zouden daarom eerst onderling een afspraak moeten maken over een eventuele procedure voor teruggave van de diamant.

Een perswoordvoerster van de koningin-moeder wil geen commentaar geven zolang geen officieel verzoek tot teruggave is gedaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden