Achtergrond

India tolerant? Het is een van de vrouwonvriendelijkste landen ter wereld

Als we iets horen of lezen over de slechte positie van vrouwen in het buitenland, denken we bijna altijd aan de islamitische wereld. Dat veel Indiase vrouwen ook tegen hun zin worden uitgehuwelijkt, door hun schoonmoeder in brand worden gestoken omdat ze niet aan de verwachtingen voldoen, of zoutzuur in het gezicht gegooid krijgen door jaloerse echtgenoten, is hier vrijwel onbekend. Door de groepsverkrachting vorige week in New Delhi is er plotseling wereldwijd aandacht voor de positie van de Indiase vrouw. Ook in het land zelf.

Jonge vrouwen protesteren in Mumbai Beeld AFP
Jonge vrouwen protesteren in MumbaiBeeld AFP

Van een afstand lijkt India zoveel toleranter dan de Arabische Wereld. Waar vrouwen in Saoedi-Arabië met zware sluiers over straat moeten gaan, dragen Indiase vrouwen de saree: met een blote buik en een klein topje. Maar buiten de filmindustrie van Bollywood wordt de saree, die bestaat uit een zes meter lange lap stof, zorgvuldig om het hele lichaam gewikkeld zodat er geen blote buik meer te zien is. Als er onbekende mannen in de buurt zijn, kan het ding zelfs voor een deel over het gezicht worden geschoven. Ook vrouwen die westers gekleed gaan, zullen niet in een hemdje over straat lopen. Een korte broek of rok is helemaal taboe. Ook bij veertig graden Celsius.

Maar het gaat veel verder dan de kledingcodes. Een man is in dit land vol oude tradities domweg veel waardevoller dan een vrouw en dat begint al voor de geboorte. Indiërs hebben een sterke voorkeur voor zonen omdat je een dochter eerst jarenlang moet voeden en verzorgen, en daarna voor een forse bruidsschat moet sparen om haar te kunnen uithuwelijken. Vervolgens trekt ze bij de schoonouders in, waardoor je niets meer aan haar hebt.

Abortus
Veel vrouwen willen tijdens de zwangerschap dan ook graag weten of ze een jongen of een meisje krijgen, en als het een meisje blijkt te zijn, is abortus verleidelijk. Zeker als ze al meerdere dochters hebben. Volgens activisten zijn er de afgelopen tien jaar in India acht miljoen meisjesembryo's geaborteerd, zo meldt de BBC. In 2011 zijn er 914 meisjes geboren op elke duizend jongens.

Arme vrouwen in saree. Beeld AFP
Arme vrouwen in saree.Beeld AFP

Volgens TrustLaw (een persbureau dat onderdeel uitmaakt van Thomson Reuters) is India voor vrouwen de slechtste plek ter wereld om in te leven. In arme gezinnen krijgen meisjes vaak het laatste te eten - en ook veel minder. Als een meisje ziek is, worden er voor haar minder snel medicijnen gekocht dan voor haar zieke broertje.

Bovendien worden meisjes beknot in hun bewegingsvrijheid, omdat ouders alleen een geschikte huwelijkspartner voor hun dochter kunnen vinden als haar reputatie smetteloos is. Flirten hoort hier zeker niet bij, en in dorpen wordt soms krampachtig geprobeerd om de moderne tijd buiten te houden door bijvoorbeeld vrouwen te verbieden een mobiele telefoon te gebruiken.

Nadat het meisje is uitgehuwelijkt, is ze vaak overgeleverd aan de grillen van haar schoonmoeder - en daar kun je het slecht mee treffen. Ieder jaar weer ontploffen er op raadselachtige wijze gasfornuizen waar een jonge vrouw die maar niet zwanger wilde worden (een doodzonde!), of die de schoonfamilie anderszins tegenviel, bij om het leven komt.

Brandstapel
Een van de gruwelijkste Indiase gebruiken is lang geleden door de Britten al verboden, maar vroeger moest een vrouw, als haar man eerder stierf dan zij, levend op de brandstapel klimmen als haar echtgenoot werd gecremeerd. Haar leven had zonder man tenslotte toch geen functie meer.

Een Indiase bruid Beeld ANP
Een Indiase bruidBeeld ANP

Natuurlijk is het niet overal in het land even ellendig, maar veel Indiase vrouwen (en zeker in het noorden) worden in hun dagelijkse leven met de minachting van mannen geconfronteerd. Zo zal niemand een appartement aan een alleenstaande vrouw verhuren, ook niet als ze uit een rijke en gegoede families komt, omdat mensen denken dat ze wel een prostituee moét zijn. Vrouwen worden constant betast op drukke plaatsen. Ze durven geen aangifte te doen van een seksueel misdrijf, omdat ze bang zijn alleen maar schande over zichzelf af te roepen. Bovendien komen veel mannen er toch wel mee weg: zo zijn er zes mannen gekozen voor een politieke functie op staatsniveau, die ook zijn aangeklaagd wegens verkrachting.

Maar er valt hoop te putten uit de woede van al die duizenden Indiërs die de straat zijn opgegaan na de groepsverkrachting van een jonge vrouw. Ze willen wetten die vrouwen beter beschermen. Ze willen een cultuuromslag, zodat mensen het niet meer normaal vinden dat vrouwen als minderwaardige wezens worden beschouwd. Ze willen, kortom, dat India écht het tolerante land wordt, dat het naar buiten toe voorhoudt te zijn.

Sacha Kester was van 2000 tot 2004 correspondent voor de Volkskrant in India

Demonstratie in Mumbai. Beeld AFP
Demonstratie in Mumbai.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden