India pikt arrestatie cartoonist niet

De arrestatie van een cartoonist die met zijn tekeningen de corruptie onder politici hekelt, heeft in India een storm van kritiek losgemaakt. Tekenaar Aseem Trivedi is aangeklaagd wegens opruiing en moet in elk geval twee weken in hechtenis blijven. Als hij schuldig wordt bevonden, kan hij maximaal drie jaar cel krijgen.

Trivedi's aanhouding wordt alom gezien als een nieuw bewijs dat de vrijheid van meningsuiting in India onder druk staat. In de media wordt massaal geprotesteerd tegen de arrestatie: activisten, studenten, juristen, politici van de oppositie en journalisten trekken van leer tegen wat zij beschouwen als de toenemende intolerantie van een door corruptieschandalen besmette regering.

Onder de critici is een oud-rechter van het Opperste Gerechtshof, Markandey Katju. Volgens hem heeft Trivedi niets illegaals gedaan. 'Politici moeten leren tolerant te zijn. We leven niet in een dictatuur', aldus Katju. 'Als je mensen de mond snoert, zal publieke woede op gewelddadige manier naar boven komen.'

Geschrokken van alle ophef nam ook de regering van de deelstaat Maharashtra afstand van de aanklacht. Minister R.R. Patil van Binnenlandse Zaken zei dat de cartoonist van hem niet in de cel hoeft te zitten. Aseem Trivedi , in eigen land een bekend en gelauwerd tekenaar, wordt ervan beschuldigd dat hij met zijn spotprenten India's nationale symbolen bezoedelt. De tekenaar heeft zich aangesloten bij de campagne van corruptiebestrijder Anna Hazare. Een rechter in Mumbai gaf opdracht tot de aanhouding van Trivedi nadat een jurist een aanklacht tegen hem had ingediend.

Op een van de cartoons die aanleiding waren voor de aanklacht is het nationale embleem van India te zien, waarbij de vier leeuwen zijn vervangen door wolven. De spreuk 'de waarheid zal zegevieren' is vervangen door 'corruptie zal zegevieren'. Een andere omstreden tekening toont het parlementsgebouw als grote toiletpot.

Eerder dit jaar verbood de politie van Mumbai een website met corruptieprenten van Trivedi. De laatste tijd zijn vaker maatregelen genomen waarbij de vrijheid van meningsuiting in het geding was.

Vijf maanden geleden werd in Kolkata (Calcutta) een professor gearresteerd die per e-mail een spotprent van de deelstaatpremier van West-Bengalen had verstuurd. Vorig maand is in dezelfde deelstaat een boer opgepakt nadat hij de premier kritische vragen had gesteld op een bijeenkomst.

Onlangs blokkeerde de nationale regering van premier Manmohan Singh twitteraccounts waarmee de premier werd bespot. Herhaaldelijk reageerde de regering fel op kritische artikelen in buitenlandse media.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden