India opent eerste vliegveld dat volledig op zonne-energie draait

Het Cochin vliegveld in zuid-India loopt sinds dinsdag volledig op zonne-energie. Het is het eerste vliegveld ter wereld dat al zijn energie van de zon krijgt. Het vliegveld is sinds de overgang compleet CO2-neutraal.

Redactie
Arbeiders plaatsen een zonnepaneel in India. Beeld reuters
Arbeiders plaatsen een zonnepaneel in India.Beeld reuters

Om de benodigde energie op te wekken, is een zonnepark met 46.150 zonnepanelen aangelegd met een totaal oppervlak van 18 hectare. In totaal zullen alle zonnepanelen dagelijks zo'n 50 duizend kilowattuur genereren, genoeg om aan de energievraag van het vliegveld te voldoen. Veel energie heeft het relatief kleine vliegveld ook niet nodig: in 2010 verbruikte luchthaven Schiphol zo'n 480 duizend kilowattuur per dag.

De transitie van het vliegveld naar zonne-energie begon in maart 2013, met de aanleg van de eerste zonnepanelen op het dak van het vliegveld. Deze worden ook nu nog gebruikt, in combinatie met het zonnepark dat vlakbij het vliegveld is gebruikt.

Door geen fossiele brandstoffen meer te gebruiken, wordt verwacht dat het vliegveld zo'n 300 duizend ton aan CO2-emissies bespaard in de komende 25 jaar. Deze besparing staat gelijk aan wat zo'n drie miljoen bomen per jaar aan CO2 kunnen omzetten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden