India onderzoekt verkrachting

De groepsverkrachting van een studente in New Delhi leidde tot massale protesten. De regering leek overrompeld, maar onderzoekt of de autoriteiten hebben gefaald.

AMSTERDAM - De Indiase regering stelt een onderzoekscommissie in naar de groepsverkrachting van een 23-jarige studente in New Delhi. Met name de tekortkomingen van de autoriteiten moeten worden onderzocht door de commissie onder leiding van een oud-rechter.

Dat heeft de Indiase regering woensdag aangekondigd, in reactie op de massale demonstraties van vooral vrouwen na het incident, dat elf dagen geleden plaatsvond .

De regering wekte dagenlang de indruk volkomen te zijn overrompeld door die publieke verontwaardiging. De enige reactie op het protest, dat dag na dag omvangrijker werd, was aanvankelijk het inzetten van de oproerpolitie.

Afgelopen weekend kwam het tot gewelddadige botsingen bij India Gate, de monumentale triomfboog in de regeringswijk van de hoofdstad. Meer dan zeventig personen raakten gewond, betogers zowel als politieagenten.

Niet zo vreemd, zo schreef de krant The Hindu in haar commentaar, gevangen als de demonstranten waren tussen 'de stenige stilte van een onbewogen regering' en de 'simplistische oproep tot standrecht' van de kant van oppositiepartijen, die het kamp van de betogers zondag kwamen versterken.

Pas maandag kwam premier Manmohan Singh met iets van begrip voor het uitzonderlijke publieke vertoon van walging. In een tv-toespraak sprak hij van 'reële en gerechtvaardigde woede en angst'. Hij beloofde zijn uiterste best te zullen doen de veiligheid van de vrouwen te beschermen. 'Als vader van drie dochters heb ik dezelfde gevoelens als u. Wees ervan verzekerd dat het recht zijn loop zal hebben.'

Welke vorm dat recht zal krijgen, moet worden afgewacht. Her en der klinkt de roep om de doodstraf voor de daders. De doodstraf wordt in India niet vaak uitgevoerd; sinds 1995 werden slechts drie gedetineerden opgehangen, onder wie een van de daders van een grote terreuractie in Mumbai. Sommige demonstranten droegen borden waarop werd geëist dat de daders worden gecastreerd.

Zes jonge mannen van onder en rond de 20 zijn gearresteerd. Het slachtoffer en haar vriend waren in de geblindeerde bus van de mannen gestapt, in de veronderstelling dat het een stadsbus was. De studente werd een uur lang verkracht en mishandeld. Haar inwendige verwondingen waren zo ernstig, dat artsen een week lang voor haar leven vreesden.

Het 'nieuwe India', de jonge stedelijke middenklasse, gaat voorop in het protest tegen seksueel geweld en de onverschillige houding van de autoriteiten. Ook veel mannelijke studenten nemen deel aan het protest, dat rond het weekend oversprong naar andere Indiase steden. Van botsingen met de politie was daar geen sprake.

De betogers eisen dat de rechtbanken vaart maken met de circa 100 duizend verkrachtingszaken die op de plank liggen. Ook willen ze dat de politie aangifte van verkrachting serieus neemt en dat het parlement een speciale zitting houdt om de wetgeving tegen seksuele misdrijven en misbruik van kinderen aan te scherpen.

Verkrachting komt op grote schaal voor in India, maar wordt veelal niet geregistreerd. Gebeurt dat wel, dan volgt zelden een aanhouding, laat staan vervolging. Vooral op het platteland is de maatschappelijke status van vrouwen slecht. Kindhuwelijken komen op grote schaal voor.

De eisen van de betogers weerspiegelen een diep wantrouwen in de politie en in de rechtsstaat. De demonstraties lijken in zekere zin een heropleving van de massale protestbeweging in 2011, die was gericht op de corruptie bij de overheid en het verschil in veiligheid voor de elite en de rest van het land.

'De mensen zien dat de politie alleen de ministers en topbureaucraten beschermt, terwijl de gemiddelde vrouw op straat zich erg kwetsbaar voelt', aldus politiek analist Paranjoy Guha Thakurta in The New York Times. Prem Shankar, oud-hoofdredacteur van The Hindustan Times, zegt: 'Ze hebben hun geduld verloren met een regering die geen gevoel van recht en van verantwoording heeft en totaal corrupt is aan de top.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden