India levert vader die Amsterdamse peuter Insiya 'ontvoerde' niet uit

India gaat een Indiase zakenman die wordt verdacht van de ontvoering van zijn dochtertje uit Nederland, niet uitleveren. Het uitleveringsverzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie is door de Indiase autoriteiten afgewezen. Dat bevestigt de advocaat van de zakenman, Gerard Spong.

Nadia Rashid (L) en haar advocaat Nihad El Farougui bij de rechtbank van Amsterdam na afloop van de pro formazitting in de zaak rondom de ontvoering van de 2-jarige peuter Insiya. Beeld ANP

De toen 2-jarige peuter Insiya werd in september 2016 met geweld ontvoerd uit de woning van haar oma en tante in Amsterdam. Later bleek zij naar haar vader Shezad Hemani in het buitenland te zijn gebracht, die in een voorstad van Bombay woont. Het Openbaar Ministerie verdenkt de vader ervan opdracht te hebben gegeven zijn dochtertje te ontvoeren.

De Indiase autoriteiten hebben het verzoek op 5 mei afgewezen omdat de kwestie volgens Indiaas recht niet strafbaar is. Zij beschouwen de zaak niet als 'onttrekking uit ouderlijk gezag' of 'kidnapping', zegt Spong.

Opgetogen

De zakenman is opgetogen door de uitspraak omdat hij in India weer een vrij man is. Maar het betekent niet dat hij door andere landen niet uitgeleverd kan worden aan Nederland. De Interpol-signalering van Hemani op een lijst van gezochte personen bestaat nog. 'In omringende landen, veelal moslimlanden, zal de wetgeving min of meer hetzelfde zijn', aldus Spong

Het OM verdenkt acht personen, onder wie de vader, van betrokkenheid bij de ontvoering van de peuter uit Amsterdam. Daarvan zit er één vast in Nederland, één in de VS en één in Irak.

'Spijtig'

Hemani en de Amsterdamse Nadia Rashid trouwden in 2011. In een interview met Het Parool vertelde ze begin dit jaar dat ze al snel door hem werd bedreigd en geïntimideerd. In 2015 scheidden ze. Rashid verliet India en ging met hun dochtertje in Amsterdam wonen. Hemani deed bij de Nederlandse rechters tot twee keer toe een zogeheten teruggeleidingsverzoek, maar dat werd verworpen.

Een woordvoerder van het OM kon woensdag nog geen commentaar geven op de beslissing van de Indiase autoriteiten. Advocaat Peter Plasman van Nadia Rashid noemt de beslissing 'spijtig'. Zijn cliënte had gehoopt dat een mogelijke uitlevering als 'drukmiddel' zou werken. 'Als hij zou worden uitgeleverd was de hoop en verwachting dat het meisje ook snel in Nederland zou zijn.' Maar Plasman had deze beslissing wel verwacht. 'In landen als India vinden ze al snel dat de rechten van een vrouw ondergeschikt zijn aan die van een man.'

Diplomatieke sfeer

Uit cijfers van het Centrum Internationale Kinderontvoering (IKO) bleek vorige week dat zeker 251 kinderen vorig jaar van of naar Nederland werden ontvoerd. De afgelopen tien jaar nam het aantal ontvoeringen sterk toe: in 2006 ging het om 98 gevallen, sinds 2010 registreerde IKO elk jaar meer dan 200 ontvoerden. De helft van de kinderen keert niet terug, omdat een uitleveringsverdrag ontbreekt of omdat rechters in het belang van het kind de ontvoering niet willen terugdraaien.

Kinderen die worden meegenomen naar een land dat niet is aangesloten bij het Haags kinderontvoeringsverdrag uit 1980 zijn het lastigst terug te halen. In het verdrag staan juridische richtlijnen voor het oplossen van geschillen tussen ouders. Met niet-aangesloten landen, zoals Iran, Syrië, maar ook Curaçao en Indonesië, komt het in de diplomatieke sfeer terecht, wat het ingewikkelder maakt de kinderen terug te halen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden