India en China lossen jaren oud grensconflict op

PEKING - China en India hebben een akkoord gesloten dat de spanning rond hun grensgeschil moet verminderen. Eerder dit jaar laaide het oude conflict op toen Chinese militairen een kamp opzetten in gebied dat volgens de Indiase regering aan India behoort. China ontkende dat zijn soldaten de grens waren overgestoken.

De Indiase premier Manmohan Singh en zijn Chinese collega Li Keqiang tekenden de overeenkomst woensdag in Peking. Ze spraken af dat de onderlinge communicatie over militaire bewegingen zal worden verbeterd, onder meer met periodieke ontmoetingen in de grensstreek.

Verder werd beloofd dat legerpatrouilles elkaar niet zullen achtervolgen in omstreden gebieden en hun best zullen doen escalatie te voorkomen. Mogelijk komt er een hotline tussen de militaire hoofdkwartieren.

Het akkoord moet herhaling voorkomen van gebeurtenissen in mei, toen Indiase en Chinese troepen in het oostelijk deel van de Himalaya tegenover elkaar kwamen te staan. De ruzie gaat over verscheidene delen van de 4.000 kilometer lange gemeenschappelijke grens. China eist een deel op van de deelstaat Arunachal Pradesh in het noordoosten van India. India beschuldigt China ervan een deel van Kasjmir, Aksai Chin, te bezetten.

De betrekkingen tussen New Delhi en Peking worden al decennialang belast door het grensgeschil. In 1962 vochten de landen een korte grensoorlog uit. Nadien is er meer dan tien keer onderhandeld, maar het lukte niet tot een oplossing te komen.

'Premier Singh en ik zijn het erover eens dat er veel meer gemeenschappelijke belangen zijn dan meningsverschillen tussen China en India', zei premier Li op een persconferentie.

Het akkoord voor betere samenwerking op militair gebied is een kleine stap voorwaarts in de gecompliceerde relatie tussen India en China. Terwijl beide landen zich de afgelopen decennia in rap tempo ontwikkelden tot economische reuzen, groeide het onderlinge wantrouwen tussen de kernmogendheden alleen maar.

China is bondgenoot en wapenleverancier van Pakistan, aartsvijand van India. Peking haalde ook de banden aan met Nepal, Bangladesh en Sri Lanka. Daarmee voedde het de Indiase vrees te worden omsingeld. Op zijn beurt beziet China met achterdocht hoe India de banden met de Verenigde Staten aanhaalt.

Dit neemt niet weg dat de landen belangrijke handelspartners van elkaar zijn. Tijdens het bezoek van Singh aan Peking spraken de premiers dan ook over handel. India wil ruimere toegang tot de Chinese markt en wil meer Chinese investeringen aantrekken.

India zag intussen een ander grensconflict woensdag oplaaien. India beschuldigt het Pakistaanse leger ervan dinsdagnacht minstens vijftig grensposten van het Indiase leger in Kasjmir te hebben bestookt met mortiergranaten. De Indiase militairen beantwoordden het vuur. Aan Indiase kant vielen een dode en zes gewonden.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden