India: button voor veiliger imago

VAN ONZE VERSLAGGEVER IÑAKI OÑORBE GENOVESI

AMSTERDAM - Een simpele button moet in India mogelijk maken wat tientallen jaren aan bewustwordingscampagnes niet is gelukt: vrouwen het gevoel geven dat ze beschermd zijn. 'Ik respecteer vrouwen', staat op de button, die mannen in de toeristische industrie en de horeca moeten gaan dragen. Een idee van het Indiase ministerie van Toerisme dat is bedoeld om buitenlandse, vrouwelijke toeristen ervan te overtuigen dat 'Incredible India' wel degelijk een veilige bestemming is.

India kwam de afgelopen maanden diverse malen in het nieuws na aanrandingen van buitenlandse toeristes en de groepsverkrachtingen van een Zwitserse fietsster en een Amerikaanse liftster. Afgelopen weekeinde nog moest een Française na een feestje doodsbang door de straten van Calcutta vluchten, terwijl ze ruim een uur werd achtervolgd door een groep Indiërs die haar dreigden te verkrachten.

Daags na het incident kwamen het Indiase ministerie van Toerisme en bestuurders van Indiase deelstaten op een conferentie in New Delhi in actie; bevreesd voor een nog slechter imago van India. Officiële cijfers wijzen weliswaar niet op een daling van het aantal toeristen, maar uit een recente enquête onder Indiase hoteleigenaren en restauranthouders zou blijken dat het aantal buitenlandse bezoekers met een kwart is afgenomen.

Nu is er dus de button 'I Respect Women', die ook in het Hindi, Arabisch, Chinees, Frans, Spaans, Italiaans, Koreaans, Russisch, Duits en Japans wordt verspreid. De bedoeling is dat hotelpersoneel, taxichauffeurs, gidsen en reisagenten in heel India zo'n button gaan dragen. Volgens de Indiase minister geeft iedereen met een button het signaal 'dat hij altijd vrouwen zal respecteren. Dat hij niet kan worden gerekend tot de mensen die vrouwen aanvallen.'

Toch lijkt niet iedereen overtuigd van de 'I Respect Women' -button. Op sociale media werden de talloze mislukte campagnes gememoreerd om Indiase mannen meer respect voor vrouwen bij te brengen. En op de schrijnende positie van Indiase vrouwen: van gedwongen kindhuwelijken en huiselijk geweld tot sociale uitsluiting van weduwen.

Meer enthousiasme was er donderdag over het besluit van het Indiase hooggerechtshof om de vrije verkoop van zuren te verbieden, om zo de talrijke zuuraanslagen op Indiase vrouwen door echtgenoten of vrienden tegen te gaan na mislukte huwelijksaanzoeken, tegenvallende bruidsschatten of het vermoeden van overspel.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden