India begint volkstelling onder miljard inwoners

Lang niet iedereen wil meedoen en anderen twijfelen openlijk aan de betrouwbaarheid van het resultaat. Desondanks begint India deze maand aan een volkstelling....

India, na China het land met de meeste ingezetenen ter wereld, is bezig met een enorme operatie om het aantal inwoners vast te stellen. Deze maand gaan twee miljoen ambtenaren op pad om in vijfduizend steden en zeshonderdduizend dorpen langs de deuren te gaan met een vragenlijst.

Het is de eerste volkstelling die sinds 1991 wordt gehouden in dit gigantische land, ongeveer een jaar nadat officieel de miljardste inwoner is geboren. Volgens de Indiase regering staat na deze telling met een nauwkeurigheid van 98 procent het inwonertal vast.

Indu Sharma is een van de ambtenaren die als 'volksteller' zijn aangesteld, maar ze is er niet erg enthousiast over. 'Ik werk 's morgens als lerares op een openbare school en ben verplicht aan deze volkstelling mee te doen', verzucht ze na een lange dag.

'Leuk is het niet. Je krijgt een paar wijken toegewezen waar je elk huishouden moet interviewen, maar lang niet iedereen wil meewerken. Sommige mensen smijten de deur voor je neus dicht en anderen sturen de hond op je af. Vaak geloven ze er niks van dat ik voor de volkstelling kom en denken ze dat ik aan de deur wil verkopen.'

De advertenties in de Indiase kranten hebben blijkbaar niet het beoogde effect gehad. Hierin wordt de bevolking opgeroepen vooral mee te werken aan het project. 'Wees niet bang!', wordt het publiek aangemoedigd, 'en geef eerlijk antwoord. De informatie zal vertrouwelijk worden behandeld.'

Het gaat bij deze volkstelling echter niet om het tellen alleen. Er wordt gevraagd hoeveel kinderen een vrouw heeft gebaard en hoeveel van die kinderen nog in leven zijn. Andere vragen gaan over het inkomen en de manier waarop mensen naar hun werk gaan. Dit om een beeld te krijgen van de sociaal-economische en demografische structuur.

Volgens Sharma worden de meeste inwoners achterdochtig als ze naar persoonlijke zaken informeert. 'Zeker mensen die niet kunnen lezen of schrijven weigeren iets over zichzelf te vertellen. Ze snappen niet wat we met die informatie willen.' Maar ook in de betere wijken moet Sharma soms drie keer terugkomen voordat ze haar interview kan afnemen.

Wat nog meer vragen doet rijzen over de nauwkeurigheid van de volkstelling, is dat tellers als Sharma bij rijke en invloedrijke mensen niet het hele lijstje durven af te werken. 'Ik kan die mensen toch niet gaan vragen of een familielid misschien gehandicapt is? Daarmee zou ik ze diep beledigen!'

Bimla Jindgar, de directeur van de Operatie Volkstelling in Delhi, wuift deze bezwaren weg. 'We hebben twee jaar de tijd gehad om deze volkstelling voor te bereiden en met dergelijke moeilijkheden wordt rekening gehouden bij het verwerken van de informatie', zegt ze. De ambtenaren die de huisbezoeken afleggen, hebben hiervoor een cursus gevolgd, dus volgens Jindgar kunnen ze in elke situatie hun mannetje staan.

Dat de uiteindelijke data bijna honderd procent correct zijn, wil er bij de meeste mensen niet in. Volgens Aneeta Minocha, hoogleraar sociologie aan de Universiteit van New Delhi, duurt het jaren voordat alle informatie is verwerkt. 'We hebben zelfs de details van de volkstelling in 1991 nog niet op een rij.'

In de gebieden in Gujarat die bij de aardbeving op 26 januari het zwaarst zijn getroffen, is de volkstelling uitgesteld. Ambtenaren zijn er wel op uit gestuurd in Ahmedabad, de hoofdstad van de deelstaat. De meeste gebouwen staan hier nog overeind, maar 'tellers' hebben weinig bewoners in gevonden. Veel mensen zijn vertrokken naar familie of vrienden buiten de Gujarat, omdat ze bang zijn dat hun verzwakte huizen bij een naschok alsnog zullen instorten.

De volkstelling heeft nu al tot relletjes geleid. Indiase prostituees hebben officieel protest aangetekend omdat zij worden ingedeeld onder het kopje 'bedelaars'.

De tellers hebben ook de woede van de eunuchs gewekt door hen als 'mannen' te categoriseren. Indiase eunuchs zijn als man geboren, maar gaan als vrouw door het leven. Sommigen van hen hebben hun genitaliën laten verwijderen en gaan als vrouw door het leven, anderen zijn eigenlijk travestiet. Ze weigeren elke medewerking aan de volkstelling totdat er een aparte categorie voor hen in het leven is geroepen bij de vraag naar de sekse.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.