IND ziet Europese trend: landen schrikken asielzoekers af via sociale media

Het via sociale media ontmoedigen van asielzoekers om naar Europa te komen, is volgens de IND een trend. In de zogenoemde Migratieradar signaleert de Immigratie- en Naturalisatiedienst dat verschillende landen maatregelen nemen om asielzoekers af te schrikken.

Noodopvang Heumensoord bij Nijmegen (archieffoto). Beeld anp

Zo liet België Facebookbanners plaatsen waarin Irakezen werden gewaarschuwd dat hun asielaanvraag geen kans zou maken en plaatsten de Denen ontmoedigende krantenadvertenties in Libanon.

Een 'waterbedeffect' kan er volgens de IND toe leiden dat Europese landen die geen afschrikkende maatregelen treffen, te maken krijgen met grotere aantallen asielzoekers. 'Op dit moment neemt Nederland ook maatregelen', staat in de Migratieradar. 'Het is echter nog te vroeg om conclusies te trekken over het effect.'

Afschrikmiddel

Welke afschrikkende maatregelen precies worden bedoeld, wordt uit het stuk niet duidelijk. Afgelopen week verspreidde staatssecretaris Dijkhoff (justitie) een brief onder bewoners van de asielopvang, waarin zij nog maar eens met de neus op de feiten werden gedrukt: de opvang is sober, het kan 15 maanden duren voor de IND een beslissing neemt over een asielverzoek en wie zijn familie in oorlogsgebied heeft zitten, moet er vanuit gaan dat 'alles opgeteld het wel meer dan twee jaar kan duren voordat uw gezin naar Nederland kan overkomen'.

Dat de brief als afschrikmiddel is bedoeld, wordt niet zo expliciet gezegd, maar in een interview op Radio 1 donderdagavond liet de staatssecretaris wel duidelijk merken dat de brief vooral ook is bedoeld om migranten en smokkelaars in Turkije te bereiken.

Betrokkenen bij de asielopvang zeggen vandaag in de Volkskrant dat de lange asielprocedures en de basale omstandigheden in onder meer tentenkamp Heumensoord ook een politieke bijbedoeling hebben: asielzoekers afschrikken naar Nederland te komen. 'Het niveau en de duur van de sobere opvang dienen ook om de boodschap uit te stralen dat Nederland geen aantrekkelijk land is om asiel aan te vragen', zegt Kees Groenendijk, emeritus hoogleraar rechtssociologie en oud-voorzitter van het Centrum voor Migratierecht.

Het COA en de IND hebben altijd ontkend dat het ontmoedigen van nieuwe migranten een rol speelt in de opvang en procedures van asielzoekers. De lange wachttijden en sobere omstandigheden zijn volgens die organisaties een logisch gevolg van de grote aantallen asielzoekers die sinds de zomer van 2015 in Nederland aankloppen.

Ontmoedigingsbeleid

Het wordt niet hardop gezegd, maar de politiek heeft een reden om weinig te doen aan betere opvang en snellere asielprocedures. Lees hier (+) meer over het ontmoedigingsbeleid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden