IND verdenkt Eritrese tolken van banden met regime

De IND heeft concrete aanwijzingen dat er meerdere Eritrese tolken werkzaam zijn in de asielprocedure die banden hebben met het dictatoriale regime van Eritrea. De gedragscode van de Immigratie en Naturalisatie Dienst verbiedt dat. Uit documenten in handen van het VPRO-radioprogramma Argos, die de Volkskrant heeft ingezien, blijkt dat de IND hier al een half jaar van op de hoogte is.

Een gebouwencomplex buiten Nijmegen, waar voornamelijk Eritrese vluchtelingen zijn ondergebracht. Beeld Julius Schrank
Een gebouwencomplex buiten Nijmegen, waar voornamelijk Eritrese vluchtelingen zijn ondergebracht.Beeld Julius Schrank

Veel asielzoekers uit Eritrea ontvluchten hun land juist vanwege de dictatuur, die volgens de Verenigde Naties de mensenrechten op grote schaal schendt. Als hun tolk in de asielprocedure dit regime steunt, is diens integriteit niet boven elke twijfel verheven.

Om die reden heeft de IND in juni vorig jaar twee tolken geschorst. Het ging om de broer en zus van de toenmalige voorzitter van de YPFDJ, de jongerenafdeling van de enige in Eritrea toegestane politieke partij. De zus van deze man zus stond op een door het magazine OneWorld gepubliceerde foto van aanhangers van de YPFDJ. Daarop liet de IND weten geen gebruik meer te maken van haar diensten en die van een broer.

Het Bureau Veiligheid en Integriteit stelde vervolgens een onderzoek in. Uit het verslag blijkt onder meer dat de vrouw verklaart dat er op de groepsfoto meer IND-tolken staan. Het is onduidelijk of de IND iets met deze informatie heeft gedaan. De dienst was gisteren niet bereikbaar om antwoord te geven op die vraag.

Gedragscode

Naar aanleiding van de schorsing van de familieleden vande voormalige YPFDJ-voorzitter heeft de IND vorig jaar de gedragscode voor tolken aangescherpt. De regel was dat tolken die gelieerd zijn aan het regime dat asielzoekers zijn ontvlucht, niet voor de IND mogen werken. Hetzelfde geldt voor hun familieleden in de eerste en tweede graad. Die regel is uitgebreid met vrienden en kennissen. Tolken zijn verplicht die banden vooraf te melden. Uit het feitenonderzoek naar de twee geschorste Eritrese tolken blijkt dat de zus van de toenmalige YPFDJ-voorzitter verzuimd had de IND vooraf te vertellen over de functie van haar broer.

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman stelt Kamervragen naar aanleiding van de onthulling, waarover Argos vandaag uitgebreid bericht. Zij wil weten of staatssecretaris Dijkhoff van Justitie actie gaat ondernemen en de controles op tolken gaat verscherpen. Zij vindt dat Dijkhoff het tolkenprobleem niet serieus neemt. Op eerdere vragen die zij over deze kwestie stelde, antwoordde de staatssecretaris dat er geen aanleiding was om IND-tolken scherper te controleren op hun banden met regimes die asielzoekers zijn ontvlucht. 'De lange arme van de Eritrese dictatuur reikt nog steeds tot aan de Nederlandse asielprocedure,'zegt Voortman. Ze vraagt zich af 'hoeveel goede onderzoeksjournalistiek en Kamervragen er nog nodig zijn' om de staatssecretaris in actie te laten komen.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden