IND trekt seksuele geaardheid vluchtelinge Burundi in twijfel

De 33-jarige Josine K. werd naar eigen zeggen in haar thuisland Burundi vernederd, verkracht en vervolgd omdat ze lesbisch is. Ze vluchtte naar Nederland in de hoop op een beter leven. Maar de IND gelooft niet dat ze echt op vrouwen valt en wees haar asielaanvraag af.

Vrouwe justitia. Beeld ANP

In een poging die beoordeling van tafel te krijgen, troffen zij en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) elkaar woensdag in de rechtbank in Amsterdam.

De dienst die zorgdraagt voor de uitvoering van het vreemdelingenbeleid zet grote vraagtekens bij het verhaal van de vrouw uit Burundi. Zo zou ze na aankomst op Schiphol in oktober 2012 tegenstrijdige verklaringen hebben afgelegd over haar lesbische relatie en zouden de arrestatiebevelen die de lokale politie tegen haar uitvaardigde wel eens vals kunnen zijn.

Haar advocate wijt de misschien wat rommelige eerste verklaringen aan de psychische toestand van de vrouw tijdens haar eerste dagen in Nederland. 'Mijn cliënt was heel erg van slag omdat ze op Schiphol te horen kreeg dat ze zwanger was.' Inmiddels heeft de vrouw een dochtertje, naar eigen zeggen verwekt door de agent die haar na haar arrestatie in Burundi verkrachtte. Dat de verklaringen ongeloofwaardig zijn, betekent nog niet dat haar geaardheid dat ook is, betoogde de raadsvrouw.

Aan het einde van de zitting deed K. een emotionele oproep aan de rechter haar zaak nog eens heel goed te bekijken. 'Als ik terug moet, heb ik geen leven meer.'

De rechtbank doet op 25 september uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden