IND komt handen tekort bij asielaanvragen Syrië

De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND komt handen tekort om alle aanvragen van nareizende gezinsleden van in Nederland toegelaten vluchtelingen in goede banen te leiden. Daarom zet de dienst honderd extra medewerkers in die zich hiermee bezighouden, bovenop de honderd die er vorig jaar al bij gekomen waren.

Syrische kinderen in een vluchtelingenkamp in Kilis in 2010 aan de Turks-Syrische grens. Beeld anp

Dat maakte hoofddirecteur Rob van Lint van de IND vandaag in Den Haag bekend. Op dit moment worden wekelijks ongeveer zevenhonderd nareisaanvragen gedaan. Het gaat met name om vrouwen en kinderen vooral uit Syrië, Somalië en Eritrea. Ze kunnen hun aanvraag indienen op de Nederlandse ambassades vanuit de landen, of vluchtgebieden, waar de asielzoekers vandaan komen.

Betrokkenen kunnen binnen drie maanden nadat vader of moeder hier een verblijfsvergunning heeft gekregen zo'n aanvraag indienen, maar de gegevens moeten eerst gecontroleerd worden. Gezien de situatie in Syrië of in de vluchtelingenkampen had de IND ook al veel nareisverzoeken verwacht.

Door de sterke stijging liggen er nu 12.000 zaken op behandeling te wachten. Van Lint verwacht dat in 2015 ongeveer 7000 gezinsleden zich daadwerkelijk bij hun familie in Nederland kunnen voegen.

Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen woonde vorige zomer een les bij op een school op het Syrische vluchtelingenkamp Nizip in het Turkse Gaziantep. Beeld anp

Elk jaar meer asielaanvragen

Het aantal asielaanvragen van Syrische vluchtelingen neemt elk jaar flink toe. In totaal ging het in 2013 om 2670 mensen, terwijl dat in 2012 nog 450 Syriërs waren.

Verdubbeling

Vorig jaar zijn ruim 30.000 asielaanvragen ingediend in Nederland, waarvan bijna 22.000 eerste aanvragen. De rest waren vervolgaanvragen en nareizigers. Dat is ruim een verdubbeling van het aantal in 2013. De piek heeft alles te maken met de oorlogssituatie in Syrië en een hoge instroom van mensen uit Eritrea in het voorjaar.

Fors meer asielverzoeken werden ingewilligd. In 2013 was dat 47 procent van alle aanvragen en in 2014 steeg dat naar 65 procent. Vooral Syriërs en Eritreeërs trokken het gemiddelde omhoog. Van deze beide groepen mogen negen op de tien asielzoekers in Nederland blijven, meldde het ministerie van Justitie.

De veelal mannen uit Eritrea hebben verschillende vluchtredenen, zei Van Lint. Hun instroom is vanaf december opgedroogd. Volgens Van Lint komt dat mogelijk door de strenge aanpak van mensensmokkelaars die waarschijnlijk achter de instroom zaten. 'Maar we weten dat niet zeker. Wel zien we dat Duitsland en Zweden daarna meer mensen uit Eritrea binnenkregen.'

Ook dit jaar verwacht de IND ongeveer 30.000 asielaanvragen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden