nieuws kinderpardon

IND gaat van 1.070 asielkinderen (opnieuw) beoordelen of ze in Nederland mogen blijven

De IND gaat van 1.070 kinderen beoordelen of ze op basis van het versoepelde Kinderpardon recht hebben op een verblijfsvergunning in Nederland. Dat heeft de immigratie- en naturalisatiedienst vrijdag bekendgemaakt.

De Armeense asielkinderen Lili en Howick die na een verhit maatschappelijk debat op het laatste moment toch in Nederland mochten blijven.

De beslissing is een direct gevolg van het compromis dat de coalitiepartijen halverwege januari bereikten over het politiek gevoelige onderwerp. Afgesproken werd dat er geen nieuwe gevallen meer in aanmerking zouden komen voor het Kinderpardon, maar dat oude gevallen die eerder een beroep op de regeling deden nog één kans op een herbeoordeling kregen. Ook gezinnen die nooit eerder een beroep op de regeling deden, kwamen hiervoor in aanmerking.

Te geworteld

Het inmiddels afgeschafte Kinderpardon stamt uit 2012 en was bedoeld voor kinderen van asielzoekers die langer dan vijf jaar zonder verblijfsvergunning in Nederland wonen. Deze kinderen, zo was het idee, waren te geworteld om terug naar hun land van herkomst te keren. De praktijk bleek weerbarstiger: de laatste jaren kwam door de strenge voorwaarden vrijwel geen enkel gezin in aanmerking. 

Eén van die voorwaarden was dat gezinnen pas in aanmerking zouden komen als ze vrijwillig zouden meewerken aan hun terugkeer. Als een gezin een afspraak bij de IND miste of zich juridisch verzette tegen een uitspraak gold dit al als tegenwerking.

Het meewerkcriterium werd na een verhit politiek debat – dat het kabinet bijna de kop kostte – versoepeld. Op basis van de nieuwe voorwaarden zal de IND per aangemeld geval beoordelen of het gezin in aanmerking komt voor een verblijfsvergunning. Voor het einde van dit jaar moet hierover duidelijkheid zijn. De verwachting is dat het merendeel mag blijven.

Begin dit jaar stond de coalitie van Rutte III tien dagen onder hoogspanning vanwege het kinderpardon. Vier conclusies die uit ‘de bijna-crisis’ getrokken kunnen worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden