IND faalt in oplappen eigen organisatie

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) is nog niet opgewassen tegen de toegenomen werkdruk als gevolg van de stijgende aantallen asielverzoeken en aanvragen voor gezinshereniging....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Volgens het hoofd van de IND, L. Elting, heeft de onvoorziene stijging van het aantal asielzoekers van 22 duizend in 1996 naar 35 duizend in 1997 ertoe geleid dat veel verbeteringen op de lange baan zijn geschoven. Er was volgens hem geen tijd voor. In het jaarverslag presenteert hij talloze plannen die in de toekomst tot een beter functionerende organisatie moeten leiden.

Toch is er al wel aan verbetering gewerkt. Maar die maatregelen mislukten, blijkt uit het jaarverslag. Een wervingscampagne voor daadkrachtige managers bijvoorbeeld leverde slechts enkele geschikte kandidaten op. En hoewel bij het doorlichten van de IND juist naar voren kwam dat onervarenheid van werknemers, onvoldoende opleiding van managers en het voortdurende vertrek van medewerkers de organisatie parten hebben gespeeld, bedraagt het percentage uitzendkrachten bij de dienst nog altijd 24 procent.

Jonge juristen deden na het behalen van hun rechtenbul enkele jaren ervaring op bij de IND om vervolgens geschoold de advocatuur in te gaan. De IND moest daardoor voor het behandelen van de asielverzoeken opnieuw terugvallen op jonge en onervaren mensen.

In het jaar 2001 moet de dienst een geoliede organisatie zijn, meldt Elting in het jaarverslag. Hoe hij de verbeteringen onder een blijvend hoge werkdruk wil realiseren, maakt hij echter niet duidelijk.

Ook dit jaar worden tussen de 30 duizend en 35 duizend asielverzoeken verwacht. De werklast voor de vijftienhonderd medewerkers tellende Immigratie- en Naturalisatiedienst zal zodoende niet afnemen.

De IND ziet zich de komende drie jaar echter geconfronteerd met een opgelopen voorraad asielverzoeken, toenemende aanvragen voor gezinshereniging en een groei van de uit te voeren terugkeerprogramma's voor definitief afgewezen asielzoekers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden