IND-ambtenaren: rechtbanken wacht stortvloed zaken

Enkele ambtenaren van de Immigratie- en Naturalisatiedienst denken dat de Vreemdelingenrechtbanken binnenkort worden overspoeld met asielzaken. De rechtbanken onderschrijven echter de inschatting van staatssecretaris Cohen van Justitie dat het allemaal reuze meevalt....

Van onze verslaggever

De 'projectgroep Nieuwe Vreemdelingenwet' heeft berekend dat in 2001 de Vreemdelingenkamers kunnen rekenen op 103 duizend zaken. Op dit moment moeten de Vreemdelingenkamers nog 20 duizend asielzaken behandelen, maar dit aantal zal snel stijgen door de versnelde afhandeling van 53 duizend dossiers. Op 1 januari 2001 moet de nieuwe Vreemdelingenwet worden ingevoerd. Voor die datum wil de IND alle asielzaken van de dan oude wet hebben weggewerkt. Maar vele asielzoekers zullen bij de rechtbanken in beroep gaan, als de beslissing negatief is.

Volgens de rechtbanken loopt het niet zo'n vaart. Ze verwachten nog 40- tot 50 duizend zaken. Voor een deel betreft het dossiers die op de plank liggen. Om de achterstanden weg te werken, is eerder besloten om het aantal Vreemdelingenkamers uit te breiden met vijf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden